Miodrag Belodedić za “Glas”: U Zvezdi sam prvi igrao “na prvu”

Dejan Kondić
Miodrag Belodedić za “Glas”: U Zvezdi sam prvi igrao “na prvu”

SOKOLOVAC - Evropsko prvenstvo gleda se u svakom dijelu Starog kontinenta, pa i u malom srpskom selu u Rumuniji, Sokolovcu, gdje se podjednako navija za Srbiju i za Rumuniju.

Sokolovac je rodno mjesto legendarnog libera Steaue, Crvene zvezde i reprezentacije Rumunije Miodraga Belodedića. Čuvenog defanzivca naš poziv zatekao je u rodnoj kući, u ambijentu u kojem se najljepše osjeća, gdje puni baterije. Mile je rado pristao da priča za “Glas Srpske”, da izanalizira dosada viđeno na EP, a bila je to prilika da se prisjetimo i nekih njegovih partija u dresu reprezentacije Rumunije, te uporedimo fudbal nekad i sad.

- Nisam otišao na Evropsko prvenstvo. Evo skoro sam došao u svoje selo, kod majke malo da budem sa njom. Nisam bio više od mesec dana. Još radim u Fudbalskom savezu Rumunije, ni sam ne znam koja mi je tačno pozicija ha-ha-ha. Idem sa mlađim kategorijama, gde god se priča o fudbalu, zovu me. Gledam naravno i utakmice iz Njemačke. Kao i na svakom velikom takmičenju, igrači daju sve od sebe da odigraju najbolje što mogu. Svi oni to vide kao jedan veliki izlog da se vide, promovišu, da pokažu svoj talenat kako bi se prodali, otišli u dobre klubove. To im je odskočna daska. Igra se dobar fudbal. Španija i Portugalija igraju odlično. Puno trče, igraju direktno. Lopta ide iz prve, to je važno i lepo je to videti. Pre se igralo sporije. Sada se dosta više trči. Nema mnogo vremena za razmišljanje, odmah se odigrava - rekao je Belodedić.

Nekada prefinjeni tehničar naglašava da bi se i te kako dobro snašao u savremenom fudbalu, dodavši da je on i u Crvenoj zvezdi odigravao “na prvu”.

- U ovom fudbalu bih se dobro snašao, jer sam igrao brzo. Kad sam došao u Zvezdu igrao sam iz prvog dodira. Kaže mi Šeki (Dragoslav Šekularac), koji mi je bio trener: “Ej Mile, pa ti kao da nećeš da igraš fudbal. Dođe ti lopta i ti odmah odigravaš, iz prve.” Ja mu na to kažem: “Pa tako su me učili ovi u Steaui.” Tako mi je rekao trener, tamo: “Ako igraš iz dva dodira, onda si dobar, a ako odigraš iz prvog, onda si fudbaler” - istakao je Belodedić.

Mile se prisjetio i jednog ludog, pretoplog ljeta 1994. godine i najljepše rumunske, reprezentativne fudbalske priče. Izabranici tadašnjeg selektora Anhela Jordaneskua plesali su do četvrtfinala, kada su nakon lošijeg izvođenja jedanaesteraca ispali od Švedske.

- To su lepe uspomene. Igrali smo četvrtfinale Svetskog prvenstva. Nažalost, ja sam promašio taj penal protiv Švedske i nismo uspeli da se domognemo polufinala. Zamislite Rumunija da igra polufinale svetskog prvenstva?! Imali smo dobar tim, puno smo trenirali, naporno. Mesec dana smo jako radili, trenirali. Kad smo izašli na teren, trčali smo kao ludi, niko nas nije mogao uhvatiti. Toga sada nema, najviše nedelju dana mogu da traju pripreme - prisjetio se Belodedić.

“Orlovi i Rumuni”

Belodedić vjeruje da “njegove” reprezentacije, Rumunija i Srbija mogu dalje, iako se nisu baš proslavili u drugom kolu.

- Belgija je bila jača i fizički i tehnički. Trčali su više. Po mom mišljenju, Rumuni su trebali malo više da obrate pažnju na defanzivu i da iz kontri probaju da ugroze Belgiju. Oni su se otvorili i mislili su da će biti kao protiv Ukrajine, ali Belgijanci su mnogo, mnogo spremniji, talentovaniji, jači od Rumuna. Što se Srbije tiče, niko ne zna šta će biti protiv Danske. Trabalo bi Srbija da se izvuče iz grupe i prođe dalje. Sad i severnjaci znaju da igraju fudbal, jaki su, disciplinovani, po tradiciji, a sad znaju i sa loptom. Neće biti lako. Srbija treba da bude produktivnija u napadu. Tu su slabi. Nisu se pokazali, ali Piksi to može složiti. On je voleo da igra napad. Dok smo bili saigrači, mi pozada smo se trudili da oduzmemo loptu protivniku i uvek je bilo: “Dajte Piksiju” - uz osmjeh je rekao Belodedić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana