Vinča akcident: Događaj koji je ušao u istoriju razvoja nuklarne energije

GS
Vinča akcident: Događaj koji je ušao u istoriju razvoja nuklarne energije

Emitovano zračenje nije se moglo izmeriti nijednim instrumentom, pa se opravdano pretpostavilo da su doze kojima su bili izloženi eksperimentatori bile smrtonosne.

Bilo je oko jedan popodne kada je te srede, 15. oktobra 1958. godine, od načelnika Odeljenja radiološke zaštite, tadašnjeg Centra za profesionalne bolesti u Deligradskoj ulici broj 29 u Beogradu, zatraženo hitno medicinsko zbrinjavanje šest lica koja su pri radu sa reaktorom u Institutu za nuklearne nauke u Vinči bila izložena prekomernom radioaktivnom zračenju.

Tog trenutka započela je borba za živote mladih atomista, koja će se, na sreću njih petoro, posle prvih na svijetu transplatacija koštane srži izvršenih nad njima u Parizu, uspješno završiti. Ovaj događaj ušao je u istoriju razvoja nuklearne energije, a u stručnim krugovima je poznat kao "Vinča akcident".

Dva dana poslije ovog "akcidenta" beogradska "Politika" prenela je o tome samo šturo saopštenje TANjUGA (državne novinske agencije). U nedelju, 19. oktobra, isti list objavio je kratku informaciju da je ozračene atomiste u Parizu, u bolnici "Kiri", posjetio državni sekretar za inostrane poslove, a sledeće nedejlje "Politika" je prenela saopštenje Savezne komisije za nuklearnu energiju u kome se kaže "da je do tog slučaja došlo izlaskom reaktora iz kontrolisane reakcije" nastale "zbog uklanjanja elemenata sigurnosti i signalnih uređaja", kao i "nemarnosti i nebudnosti lica neposredno odgovornih za rad reaktora".

"Politika" upoznaje 21. novembra jugoslovensku javnost sa uspešnim oporavkom atomista, ali i sa činjenicom da je 16. novembra, u ranim jutarnjim časovima, od posledica radijacije preminuo jedan od njih, ne navodeći mu ime. Četiri mjeseca kasnije, 18. februara 1959. godine, isti list objavljuje da su se posle uspješnog liječenja u Parizu atomisti vratili u zemlju i da su "smješteni na Hematološko odeljenje Interne klinike Vojnomedicinske akademije, gdje je preduzeta dalja briga o njihovom zdravstvenom stanju". I to je bilo sve.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana