U centru Beograda nalazi se svinjac sa preko 1.000 prasića FOTO

G.S.
U centru Beograda nalazi se svinjac sa preko 1.000 prasića FOTO

Nesvakidašnji "svinjac" sa više od 1.000 prasića iz čitavog svijeta nalazi se u srcu Beograda. Njih je skupio i u glavni grad Srbije donio kolekcionar Ivan Veličkovič koji može da pohvali neobičnim hobijem i još neobičnijom kolekcijom.

- Ja sam kao mali čuvao svinje i s obozirom da sam bio mlad za krupnu stoku, dobio sam zadatak da u ograđenom prostoru čuvam svinje. Kasnije sam postao veterinar i praktično ceo život me je stoka održavala, od sitnog do krupnog grla. Onda sam počeo da skupljam prasiće, pa takoreći igračke. Tokom godina nakupio ih je se zaista veliki broj - kazao je za Rinu Ivan Veličković.

U njegovom sasvim neobičnom svinjcu mogu se pronaći od najmanjeg praseta, preko pijanog, pa sve do mama svinje.

- Dosta primeraka sam našao u američkim stripovima, čak imam i kolekciju čokoladnih prasića koji su uvijeni u tadašnje marke. Brojna je kolecija malih, ali i velikih prasića, od onih koji drže pivsku flašu do onih koji predstavljaju pravi raritet, poput staklenog praseta - dodao je Ivan.

Međutim, iako su sve to zapravo figure, Ivan je morao jednoj krmači da ukaže čak i ljekarsku pomoć.

- Moju prvu figuru, krmaču pronašao sam u blatu u Batajnici, nju je jedan pas oštetio, bila je sva izgrebana sa slomljenom nogom, ja sam joj napravio te nogice od stolarskog tipla i sada je i ona u mojoj kolekciji - priča Veličković.

Ali, ono prase koje mu je nadraže, svakako je ono koje je stiglo sa Havaja, koje na sebi ima čak 10.000 školjki. Zanimljivo je da jedno prase dobio i od djeteta koje ima samo 15 godina.

- Od jedne devojčice dobio sam ručno napravljeno malo prase koje na sebi ima crvenu mašnu - ističe Ivan.

Ipak, ne treba se čuditi, Beograd ima tradiciju u uzgoju svinja koju je očigledno zaboravio. Nekada davno, u doba Miloša Obrenovića ulicama su umjesto pudlica šetale svinje Moravke.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana