Poslanik predložio promjenu naziva Noći vještica

Tanjug
Poslanik predložio promjenu naziva Noći vještica

MOSKVA - Predsjedavajući Odbora Državne dume za društvenu politiku Jaroslav Nilov predložio je da se Noć vještica preimenuje i promijeni u nešto što bi bolje odražavalo ruske nacionalne tradicije.

On je za "Raša tudej" komentarisao najnoviju raspravu u javnosti o tome da li praznik Noć vještica treba da bude zabranjen u Rusiji.

"Predlažem da se Noć vještica u Rusiji proslavlja pod nazivom Dan strašnih bajki i priča. Na ovaj način ćemo pobjeći od vezanosti za zapadnu kulturu i strane nazive, ali ćemo zadržati zabavu na koju je navikao veliki broj ljudi", rekao je Nilov.

Nilov je podsjetio da se svakog oktobra vodi debata o tome da li treba zabraniti Noć vještica kao dio prozapadne propagande, te da mnogi brane taj praznik kao "popularnu zabavu". On je izjavio da su obje strane u pravu, pošto je tradicija postala popularna u Rusiji tokom prethodnih godina, te da u ovom trenutku neće biti moguće da se zabrani Noć vještica, praznik koji se obilježava svake godine 31. oktobra.

Nilov je pozvao na nekonvencionalne pristupe, pohvalivši ruski grad Pereslavlj Zaleski, u kojem se izlažu gomile bundeva na Ruski dan žetve, istakavši da je to pravi kreativan pristup alternativi. Korijeni praznika Noć vještica mogu se pratiti unazad do drevnog keltskog festivala pod nazivom "Samhain".

Tada se vjerovalo da se na dan obilježavanja tog praznika duše mrtvih vraćaju svojim kućama, pa su se ljudi maskirali u kostime kako bi otjerali duhove

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana