Biljka koja donosi oko 27.000 KM po hektaru, a prinos daje skoro 40 godina

G.S.
Foto: Ilustracija

Ulaganje u višegodišnje voćne zasade nije nešto na šta se može lako odlučiti, naročito posebno zbog dugog perioda koji treba da prođe da bi se ostvarila zarada, ali kada dođe prvi značajniji rod uloženo počinje progresivno da se vraća.

Tako je i sa podizanjem zasada leske. Sa privredne tačke gledišta, u povoljnim ekološkim uslovima i sa relativno skromnim ekonomskim ulaganjima u odnosu na druge vrste voćaka, lješnik daje dobre prinose, a time i veliku rentabilnost.

Srbija ima veoma povoljne uslove za gajenje ove kulture – odgovarajuću klimu, teren i zemljište za gajenje leske. Leska uspijeva i daje odlične prinose u ravnici i u brdskim uslovima, dok na većim nadmorskim visinama i na siromašnijim zemljištima daje nešto slabije rezultate.

Gajenje leske ne zahtjeva toliko ručnog rada koliko druge voćne vrste. Pored redovne zaštite, đubrenja, neophodnog navodnjavanja i postavljanja ograde zbog zečeva i srndaća, najznačajnije operacije se svode na rezidbu, uklanjanje izdanaka, održavanje zasada i sakupljanje lješnika.

U savremenim, intenzivnim zasadima, gotovo sve ove mjere se izvode mašinski, izuzev rezidbe koja traži najviše ručnog rada.

Troškovi podizanja jednog hektara leske su znatno manji nego troškovi podizanja jednog hektara jabuke ili kruške. Prvi prihodi se mogu očekivati u četvrtoj, petoj godini, a u kasnijim godinama prihodi se progresivno uvećavaju. Prosječan period eksploatacije lješnika je oko 40 godina.

Stabilna cijena lješnika, bez većih oscilacija, kao i velika potražnja, neki su od razloga ekspanzije ove kulture. Takođe, državne subvencije za podizanje zasada, kao i za investicije u mehanizaciju i u sisteme za navodnjavanje su od pomoći, kao i sredstva iz IPARD programa koja su neki proizvođači lješnika već koristili.

Prema podacima Privredne komore Srbije, površine pod leskom skoro su pa udvostručene u proteklih pet godina – od 2018. godine, kada je bilo 4.363 hektara pod ovom kulturom do 2023. godine u kojoj je zabilježeno 8.592 hektara. Duplirane površine su rezultirale i skoro udvostručenim prinosima pa je tako 2018. godine ukupan prinos lješnika u Srbiji iznosio 5.427 tona, da bi se 2023. godine taj prinos uvećao na 10.190 tona, što je i dalje daleko od domaćih potreba za ovim voćem.
 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana