Grobnica stara 1.800 godina otkrivena u Bugarskoj: Otkriva tužnu porodičnu priču

G.S.
Foto: Kliks

Dva velika groba otkrivena u sjevernoj Bugarskoj vjerovatno pričaju “tužnu porodičnu priču” o bogatim rimskim zemljoposjednicima čije je dijete umrlo prije njih u trećem vijeku nove ere, kažu arheolozi.

U decembru 2023. godine poljoprivrednik je neočekivano pronašao grobove dok je orao svoju njivu u selu Nova Varbovka. Budući da je ova regija u antici bila rimska provincija koja se zvala Mezija, arheolozi iz Regionalnog istorijskog muzeja Veliko Trnovo došli su iskopati grobove, prenosi Kliks.

Oba su groba građena od opeke, sa žbukom obloženom zidovima i velikom vapnenačkom pločom. Veći od dva bio je dugačak otprilike 3 metra i sadržavao je ostatke dvoje odraslih - muškarca i žene koji su u trenutku smrti oboje bili stari između 45 i 60 godina - pokopani s nakitom, novčićima te keramičkim i staklenim posudama.

Manji grob, napravljen nešto ranije, sadržavao je kostur djeteta od dve do tri godine i rijedak bronzani medaljon koji prikazuje posjetu rimskog cara Karakale (vladao od 198. do 217.) 214. godine poslije Krista Pergamonu u Maloj Aziji (današnja Turska), gdje je posjetio hram Asklepiju, bogu liječenja. Zajedno, dva groba mogu predstavljati posljednje počivalište porodice.

Čini se da neki od vapnenca iz grobova potiču iz kamenoloma blizu Nikopolisa ad Istruma, rimskog i ranobizantskog grada koji je osnovao car Trajan početkom drugog vijeka.

“Ova neobičnost i druge indikacije navode me na pomisao da su pokojnici na neki način povezani s teritorijom Nikopolisa ad Istruma”, rekao je Kalin Čakarov, arheolog u Regionalnom istorijskom muzeju Veliko Trnovo.

Čakarov, koji je iskopavao grobove zajedno s kolegama Nedkom Elenskim i Mihaelom Tomanovom, primijetio je da bi Karakalin medaljon mogao ukazivati na maloazijsko porijeklo onih koji su bili u grobovima, što bi bilo u skladu s činjenicom da su Nikopolis ad Istrum izgradili uglavnom doseljenici iz Male Azije.

 

“Naravno, tražimo priliku da napravimo DNK i druge analize koje si naš muzej ne može priuštiti, kako bismo vidjeli je li ova hipoteza tačna”, rekao je Čakarov.

“Otkriće takvih grobnica na području Bugarske nije iznenađenje, budući da su klima i tlo vrlo dobri za uzgoj poljoprivrednih usjeva. Vjerovatno su grobnice bogatih zemljoposjednika. Budući da je u Donjoj Meziji bila praksa da zemljoposjednici žive u toplijim mjesecima u godini i budu pokopani na svojim imanjima”, rekao je Ivan Tsarov, direktor Regionalnog istorijskog muzeja Veliko Tarnovo.

Artefakti otkriveni tokom iskopavanja još uvijek se obrađuju u muzejskom laboratoriju, gdje su na konzervaciji i restauraciji, rekao je Čakarov. Tu spadaju predmeti korišteni za života pokojnika, kao i oni koji bi ga pratili u zagrobni život. Osim nakita od staklenih perli i zlata, bilo je šest novčića koji datiraju između 200. i 225. godine poslije Hrista, kao i svjetiljka, kožna cipela i nekoliko staklenih boca, od kojih su tri bile “lakrimaria”, bočice za sakupljanje suze ožalošćenih.

“Mislim da je to tužna porodična priča iz prve polovine tećeg vijeka. Mrtvo dojenče, koje su pokopali roditelji, koji su svoje posljednje počivalište našli na istom mjestu gdje su pokopali svoje dijete”, rekao je Čakarov

On planira provesti radove na tom području kako bi pokušao pronaći gdje su ti ljudi živjeli, za koje misli da je vjerovatno bilo blizu ovog novootkrivenog groblja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana