Vodenica srpskog vampira Save Savanovića uliva strah mještanima

Rina
Foto: Facebook

Prema legendi, Sava Savanović bio je mještanin sela Zarožje koji se nakon smrti povampirio i proganjao posjetioce sve do 1880. godine, kada je njegov grob pronađen.

Skrivena od očiju javnosti, ušuškana među drvećem, tako da sunce do nje jedva dopire, i dalje postoji i vjekovima odoleva vodenica najpoznatijeg srpskog vampira Save Savanovića. Smještena na rječici Rogačici u selu Zarožje, nadživela je mnoge kuće koje su se s vremenom srušile i brojne mještane ispratila u bijeli, ali i na onaj svijet. Prema narodnom vjerovanju, čuva je upravo Sava, vampir kog niko od živih mještana nikad video nije, ali strah od njega i dalje postoji.

– Postoje priče koje se decenijama prenose s koljena na koljeno, da ko zanoći u toj vodenici ujutru ne osvane. Potočara odavno ne melje i u njoj nema nikoga, ali ipak tokom noći nije svejedno ići putićem koji prolazi pored same vodenice. Ljudi se i dan-danas plaše. Voda zastrašujuće huči, čuju se nerijetko neki čudni zvuci, tako da noću tuda prolazi samo ko baš mora – kaže za RINU mještanin Svetlan Prokić.

Šira javnost čula za Savu nakon filma

Prema legendi, Sava Savanović bio je mještanin sela Zarožje koji se nakon smrti povampirio i proganjao posjetioce sve do 1880. godine, kada je njegov grob pronađen, iskopan i proboden glogovim kolcem – jedinim oružjem koje vampira može da ubije.

Šira javnost čula je za ovu legendu nakon što je srpski pisac Milovan Glišić napisao pripovetku “Poslije devedeset godina”, za koju je inspiraciju pronašao u legendi prema kojoj su iz Savinog sanduka izletjele dvije noćne leptirice, koje su 30 godina davile novorođenčad po zapadnoj Srbiji. Žitelji Zarožja kažu da je možda jedini dokaz da je vampir zaista postojao upravo ta leptirica, koja i sada često zna da se pojavi.

– Ima ta veća leptirica, koja često može da se vidi pored potoka. Ako se neko od mještana zatekne tu i vidi je, skameni se i pretrne od straha – dodaje Svetlan.

Dodatnoj popularizaciji ovog mjesta doprinela je i ekranizacija Glišićeve pripovjetke kroz jedan od najpoznatiji srpskih horor filmova “Leptirica”. Upravo zbog toga ova napuštena vodenica često je bila na mapi brojnih putnika namjernika koji su želeli da posjete to “ukleto mjesto”, tako da vrlo lako može postati i jedna od turističkih atrakcija na zapadu Srbije.

Turistički potencijal


– Mi mještani smo složni da se ova vodenica da na upravljanje nekoj turističkoj organizaciji, kako bi se iskoristio njen potencijal. Godinama smo viđali ljude kako je zagledaju i obilaze je. Mi bismo predložili i da ko želi i ko sme zanoći u njoj, e to bi tek bio doživljaj – rekao je Dragan Jagodić, predsjednik Mesne zajednice Zarožje.Da napuštena Savina vodenica može biti zanimljiva turistička atrakcija slaže se i Obrad Pavlović, iz TO “Tara – Drina”.

– Postoji zaista ogromno interesovanje za posjetu ovom mjestu, jer legenda o Savi Savanoviću još uvek živi. Vodenica je renovirana, prilazni put do nje je u dobrom stanju, tako da je ona sama po sebi prava atrakcija – ističe Pavlović.

Oni koji su je obišli kažu da ovo mjesto ne izaziva jezu samo tokom noći, već i usred bijela dana. Stoga, ako krenete ka njoj, ipak se propisno opremite i ponesite – crven konac, bijeli luk, a za one baš uplašene od koristi će biti i glogov kolac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana