Pogledajte najgušće naseljeno ostrvo na svijetu: Na 2.000 kvadrata živi 500 ljudi! (FOTO)

GS
Foto: Facebook

Ostrvo Migingo nalazi se na jezeru Viktorija, na granici između Ugande i Kenije, i jedno je od najgušće naseljenih ostrva na svijetu.

Iako malo po veličini, ostrvo je dom za 500 ljudi, ribara i njihovih porodica koji žive u natrpanim kolibama napravljenim od ploča i drveta.

Iako je upola manje od fudbalskog terena, ima sve što je gradu potrebno. Uprkos lošim životnim uslovima, posjeduje pet barova, kozmetički salon, apoteku, kao i nekoliko hotela. To je bliska zajednica, koja je naučila važne stvari o efikasnom upravljanju prostorom.

Takozvano ostrvo od gvožđa ima veoma nejasnu istoriju. Prema nekim izvještajima, prvobitno su ga naselila dva kenijska ribara, Dalmas Tembo i Džordž Kibebe, koji su ovde došli 1991. godine i postavili temelje današnje zajednice. Drugi kažu da je to bio Uganđanin Džozef Unsubuga, koji je prvi došao ovde, a zatim doveo još svojih prijatelja pecaroša. Upravo su ovakve kontradiktorne priče i bitka za vode bogate ribom i dovele do dugogodišnjeg sukoba oko vlasništva nad Migingom između Kenije i susjedne Ugande.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana