Staljin i Hitler su zabranjena imena beba u Španiji: A evo ko se nikako ne može zvati Marija

GS
Foto: Twitter

Svaka zemlja ima svonje zakone, a Španija čak vodi računa i o imenima djece te je zo pravo zakonski regulirala.

Imena poznatih

U Španiji nije moguće davati djeci imena koja imaju negativnu historijsku konotaciju, tako da su imena Osama bin Laden, Staljin, Lucifer, Juda, Kain i Hitler izričito zabranjena u toj zemlji.

Članom 54. Zakona o matičnim knjigama od 8. juna 1957. predviđena je zabrana imena "koja objektivno štete osobi, koja zbunjuju prilikom identifikacije i ona koja dovode u zabludu".

Prema zakonu, „imena su zabranjena ako su ekstravagantna ili su, u kombinaciji s prezimenima, u suprotnosti s pristojnošću i dostojanstvom ličnosti“, prenosi EuroVikli.

Zakon, takođe, zabranjuje puna imena poznatih ličnosti, kao što je Fredi Merkjuri.

Nadimci su, takođe, zabranjeni u registru matičnih knjiga. Dakle, dječak se ne može zvanično zvati Pepe ili djevojčica Lola.

Prezimena se ne mogu koristiti kao imena, pa se imena poput Fernandez ne mogu dati novorođenoj bebi.

Iako su uniseks imena u trendu, zakon zabranjuje svako ime koje izaziva zabunu u vezi sa spolom djeteta, naprimjer, ime kao što je Huan ne može se dati djevojčici, a Marija dječaku.

Daljnja ograničenja zabranjuju roditeljima da svoju djecu nazivaju po zvaničnom brendu ili firmi, kao što je Guči, ili da daju imena deci po glavnim gradovima, gradovima ili akronimima.

Da su im djeca rođena u Španiji, glumici Gvinet Paltrou i pjevaču Krisu Martinuiz “Koldpleja” ne bi bilo dozvoljeno da kćerki daju ime Epl, niti bi Kanje Vest i Kim Kardašijan  svom djetetu mogli dati ime Čikago.

Konačna odluka

Takođe, članom 51. Zakona o matičnim knjigama propisano je da se braći i sestrama ne mogu davati ista imena, tako da, ako par ima dijete po imenu Huan, njegova braća se ne mogu zvati Huan, niti mogu nositi to ime prevedeno na drugi jezik, naprimjer, njegov ruski ekvivalent Ivan. Jedini izuzetak je ako je preminuo brat i sestra s istim imenom.

Za konačnu odluku nadležan je službenik u matičnoj knjizi u trenutku registracije, piše Telegraf.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana