Srbija dala 5,8 miliona dinara za dva srednjovjekovna rukopisa na aukciji u Londonu

Blic
Foto: Agencije

LONDON- Republika Srbija je na aukciji u Londonu kupila dva značajna srpska srednjovijekovna rukopisa: "Srpski oktoih" i "Žitije Varlama i Joasafa", čime će biti obogaćen fond starih i rijetkih knjiga Narodne biblioteke Srbije, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Kako se navodi u saopštenju, dva rukopisna remek-djela iz prve polovine 14. vijeka i početka 15. vijeka kupljena su od aukcijske kuće Kristis, koje je u ime naše zemlje kupila je Ambasada u Velikoj Britaniji.

Srpski oktoih

Jedan od kupljenih rukopisa je Srpski oktoih (fragment, prva polovina XIV vijeka, pergament).
- Prema proceni engleskog slaviste Ralfa Kleminsona potiče iz XIV veka, ali se može reći da pismo pripada njegovoj prvoj polovini ili čak kraju XIII veka. Reč je o objedinjenim odlomcima iz različitih delova Oktoiha paraklitika, a pisani su srpskoslovenskim jezikom, raškim pravopisom, sitnim knjižnim pismom. Značaj ovog rukupisa je nemerljiv imajući u vidu da je sačuvano tek nekoliko srpskih oktoiha na pergamentu, a nijedan celovit - stoji u saopštenju resornog Ministarstva.

Žitije Varlama i Joasafa

Drugi kupljen rukopis na aukciji je Žitije Varlama i Joasafa (početak XV veka, papir) i takođe nije potpun, a vrijeme njegovog nastanka je određeno filigranološkom analizom.

- Prvi deo teksta čini Žitije Varlama i Joasafa, omiljeno štivo kako u dvorskoj, tj. vlasteoskoj, tako i u monaškoj sredini, između ostalog, zbog toga što je paralela pronalažena u životu Sv. Simeona i Sv. Save. Drugu tekstualnu celinu čine slova, pohvale i izvodi iz žitija na veće praznike prema kalendarskom poretku, a jezik je srpskoslovenski, pravopis izmenjeni raški - objašnjavaju iz Ministarstva.

"Važna vijest za našu kulturnu baštinu"

Dodaju da su današnjom kupovinom dragocjenih srednjovijekovnih rukopisa, Ministarstvo kulture i Republika Srbija potvrdili strateško opredjeljenje za brigu o kulturnom nasljeđu i nastojanje da se u zemlju vrate pokretna kulturna dobra od velikog kulturnog, istorijskog i nacionalnog značaja.

Ministar kulture Nikola Selaković rekao je da je cijena po kojoj su, za sada bez poreza, otkupljeni navedeni rukopisi 57.000 funti, odnosno oko 5,8 miliona dinara.

"Ovo je izuzetno važna i velika vest za našu kulturnu baštinu, koja je silom prilika i istorijskih okolnosti rasuta po čitavom svetu, ali Ministarstvo kulture će nastaviti ozbiljno da prati svetsko tržište i kada god budemo u prilici – radićemo na tome da naše kulturno blago rasuto širom sveta vraćamo u otadžbinu", istakao je Selaković.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana