Pekara iz ruskog grada od sada proizvodi dronove

GS
Pekara iz ruskog grada od sada proizvodi dronove

Pekara u Tambovu uz peciva proizvodi i dronove za rusku vojsku.

Ovu dosta bizarnu vijest prenio je portal Meduza, pozivajući se na informacije iz ruskih medija.

Prema pisanju Rosijskaje gazete, medija u vlasništvu ruske vlade, fabrike u gradu Tambovu još od početka rata u Ukrajini počele su da prilagođavaju svoja temeljna poslovanja i da prebacuju dio pogona na proizvodnju roba potrebnih ruskoj vojsci.

Čuvši da ruskim snagama nedostaju dronovi, jedna pekara u gradu između Moskve i Volgograda odlučila je da dio svojih pogona posveti bespilotnim letjelicama.

- Vojska je od nas krajem godine zatražila da pošaljemo dronove - što više to bolje. Pokušali smo sami da ih dizajniramo, upotrebljavajući dijelove koje možete kupiti u bilo kojoj onlajn prodavnici. Napravili smo nekoliko primjeraka i dovezli ih na front. Izgubili smo jednog, dobili vrijedne povratne informacije i, vrativši se kući, dovršili svoje nacrte i počeli masovno da ih proizvodimo. Troškove režemo gdje god je moguće - rekao je za ruske novine Aleksander Rudik, zamjenik direktora pekare.

S obzirom na uspeh, preduzeće u budućnosti očekuje da će neke dijelove štampati pomoću 3D štampača, optimističan je Rudik.

Pekarini kvadrokopteri najjednostavnije su letjelice tog tipa, a zovu ih beke. Mogu se upotrebljavati za nadzor. Ovih dana planiraju da prvu “jedinicu” od 16 komada pošalju na bojište. Ukupni kapacitet za njihovu proizvodnju je do 200 komada mjesečno. Koštaju od 25.000 do 50.000 rubalja po komadu, što je između 230 i 500 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana