Omiljeni sportista ili omraženi ubica: Ko je bio O Džej Simpson

GS
Foto: IOL

VAŠINGTON - O Džej Simpson, zvijezda američkog fudbala i glumac koji je u dva različita procesa oslobođen i proglašen odgovornim za ubistvo supruge, preminuo je u 76. godini.

Njegova porodica saopštila je da je Simpson preminuo od raka.

Tokom života proveo je vrijeme u zatvoru zbog oružane pljačke i otmice.

Prvobitno je zatvorsku kaznu izbegao pošto je proglašen nevinim po optužbama za ubistvo bivše supruge Nikol Braun Simpson i njenog prijatelja Ronalda Goldmana.

Ubistvo je počinjeno nožem 1994. u Los Anđelesu. Simpson je kasnije odslužio dvanaestogodišnju zatvorsku kaznu u Nevadi pošto je 2008. osuđen po 12 tačaka optužnice za oružanu pljačku i otmicu dvojice trgovaca sportskim suvenirima, pod pretnjom oružjem, u hotelu u Las Vegasu.

Najbolji i najpopularniji sportista

Simspon, koji je nosio nadimak “Đus” (Juice), bio je jedan od najboljih i najpopularnijih sportista kasnih šezdesetih i sedamesetih godina dvadesetog veka. Igrao je poziciju beka na Univerzitetu Južne Kalifornije i osvojio Hajsman trofej kao najbolji igrač koledž fudbala.

Kruna karijere, igrača Bafalo Bilsa i San Francisko Fortinajnersa, bio je prijem u Kuću slavnih profesionalnog fudbala.

Nakon toga bio je sportski komentator, glumac u reklamama, ali i u Holivudu kao jedan od protagonista kultne komedije “Goli pištolj”.

Sve se promijenilo kada su Nikol Braun Simpson i Ronald Goldman, juna 1994, pronađeni mrtvi pred njenom kućom u Los Anđelesu.

Simpson je uzbrzo označen kao osumnjičeni. Naređeno mu je da se preda policiji, ali je pet dana nakon ubistava pobjegao sa bivšim saigračem. Uz sebe je imao pasoš i masku. Uhvaćen je u svojoj vili i optužen za ubistva.

Intrigantno suđenje slavnom Afroamerikancu

Uslijedilo je jedno od najintrigantnijih suđenja u Americi dvadesetog veka: optužena je bila bogata slavna ličnost, crnac koji je iz ljubomore ubio belačku bivšu suprugu, nakon razvoda - pošto ju je fizički zlostavljao u braku. Prisutan je bio tim skupih i harizmatičnih advokata odbrane. Suđenje je obeležio i veliki gaf tužilaca.

Oni su tvrdili da je Simpson bivšu suprugu ubio iz besa koji je uzrokovala ljubomora. Predstavili su dokaze zasnovane na testovima krvi, kose i vlakana koja Simpsona sa ubistvima. Odbrana je tvrdika da je Simpson, optužena slavna ličnost, žrtva rasizma i podmetanja.

Čitava Amerika je pratila proces. Tadašnji predsjednik Bil Klinton napustio je Ovalni kabinet i izricanje presude gledao na televizoru svoje sekretarice. Crnačka američka populacija slavila je Simpsonovo oslobađanje - smatrajući ga žrtvom rasizma. Brojni belci su, sa druge strane, bili zatečeni takvim ishodom suđenja.

U njegovom pravnom timu bili su istaknuti advokati - krivičari: Džoni Kokra, Alen Dersovic i F. Li Bejli, koji su u procesu odnosili česte pobede nad tužilaštvom.

Slučaj rukavica

Jedna od tužilačkih grešaka bila je kada su od Simspona tražili da stavi na ruke krvave rukavice pronađene na mjestu zločina - uvjereni da će mu savršeno pristajati i pokazati da je ubica.

U atmosferi teatralizacije - Simpson se mučio da stavi rukavice, što je ostavilo utisak da mu ne odgovaraju.

U završnim riječima, advokat Kokran se pozvao upravo na taj slučaj - tražeći da optuženi bude oslobođen krivice.

Kasnije je Alen Dersovic odluku tužilaštva da od Simpsona traži da stavi rukavice označio najvećom pravnom greškom 20. veka.

Po oslobađanju, pred porotom koju su mahom činili Afroamerikanci, Simpson je kao svoj glavni životni cilj istakao pronalaženje odgovornih za ubistvo bivše supruge i Ronalda Goldmana.

“Oni su negde tamo... Ne bih, nisam mogao i nisam nikoga ubio”, rekao je tada O Džej Simpson.

Građanska parnica i krivica

Nakon toga, porodice Goldman i Braun pokrenule su građansku parnicu protiv Simpsona. Pretežno belačka porota je 1997. odlučila da je Simpson kriv za dvostruko ubistvo, naloživši mu da plati 35 miliona dolara odštete.

Advokatski “tim snova” nije ga zastupao u građanskoj parnici, a dokazi su bili dopunjen fotografijama na kojima se videlo da nosi cipele koje su ostavile krvave tragove na mjestu zločina.

Nakon toga, oduzet mu je dio imovine, uključujući i zaostavštinu iz vremena uspješne karijere u američkom fudbalu, koja je prodata kako bi isplatio preduđenu odštetu.

Zatvor zbog kidnapovanja i oružane pljačke

Tačno 13 godina nakon oslobađajuće presude na suđenju za ubistvo, 3. oktobra 2008, odlukom porote u Las Vegasu je osuđen po optužbama za kidnapovanje i oružanu pljačku. Dogodilo se to 2007. Godine, pošto su Simpson i još petorica osoba - od kojih su najmanje dvojica bili naoružani, od dvojice dilera ukrali sportske memorabilije vredne hiljade dolara.

Simpson je tvrdio da je pokušavao da povrati sopstvenu imovinu, ali je osuđen na do 33 godine zatvora.

„Nisam želeo nikoga da povredim. Nisam znao da radim nešto loše“, rekao je Simpson prilikom izricanja presude - okovanih ruku i nogu, noseći plavi kombinezon.

Na uslovnu slobodu pušten je 2017, kada se preselio u zajednicu zatvorenog tipa u Las Vegasu. Zbog dobrog vladanja 2021, u 74. godini, Simpsonu je odobreno ranije oslobađanje, prenosi GlasAmerike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana