Holandski naučnici otkrili kako nastaju identični blizanci

Tanjug
Foto: Ilustracija

MASTRIHT- Istraživači iz Mastrihta tvrde da su otkrili na koji način nastaju identični blizanci, kroz proces koji pokazuje ubrzan rast embriona u vrlo ranoj fazi, a koji se zatim razdvaja na dva identična dijela.

Naučnici su ovaj ranije nepoznat proces otkrili uzgajanjem sintetičke strukture embriona izvan materice.

''Učinili smo vidljivim izvan materice ono što se dešava u materici“, kažu vodeći naučnici Klemens van Blitersvajk i Erik Vrij, čije je istraživanje objavljeno u časopisu ''Advanced Materials''.

Ubrzani rast se odvija u blastocisti, nekoj vrsti balona koji se kasnije razvija u placentu.

Ako taj balon prebrzo raste, grupa ćelija koja će kasnije postati embrion se dijeli na dva, dok se u izuzetnim slučajevima, na sličan način mogu stvoriti identične trojke ili četvorke, smatraju naučnici.

Istraživači Medicinskog centra Univerziteta u Mastrihtu (UMC+) i Instituta MERLN su 2018. napravili prvi sintetički embrion, koji je uzgajan iz matičnih ćelija miša.

Prošle godine su izraelski istraživači uspjeli da urade isto sa ljudskim matičnim ćelijama, a sada se sintetički embrion jednojajčanih blizanaca "uzgaja" u Mastrihtu.

Ovo otkriće je djelimično posljedica automatizovanog procesa istraživanja koji koriste istraživači iz Mastrihta, a koji se naziva "skrining visoke propusnosti".

Takva vrsta skrininga im omogućava da istovremeno ispituju hiljade, potencijalno čak i milione ćelijskih struktura i izlažu ih različitim uslovima.

Ipak, činjenica da je sada jasno kako se sintetički embrion razvija u identične blizance nije čvrsta garancija da je to upravo slučaj tokom prirodne oplodnje, dok Van Blitersvajk tvrdi da su dokazi za to indirektni.

Istraživači naglašavaju da njihova otkrića mogu da doprinesu znanju o pobačajima i plodnosti, prenosi holandski javni servis NOS.

Kod blizanačke trudnoće, komplikacije se češće javljaju tokom rane implantacije, a uz pomoć novih saznanja one mogu da se spriječe ili liječe.

Osim istraživanja procesa formiranja identičnih blizanaca, naučnici su se fokusirali i na na razvoj tkiva za pacijente za koje donatorski organi nisu dostupni budući da se u sintetičkim embrionima već može vidjeti početak formiranja organa.

''U početku želimo da istražimo da li možemo da uzgajamo crvena krvna zrnca. Očekujem da će u bliskoj budućnosti postati jasno da li je to izvodljivo'', rekao je Van Blitersvajk.

Uprkos potencijalnim primedbama društva o istraživanjima embriona, naučnici su naglasili da nisu zabrinuti, jer smatraju da postoji velika podrška za nova istraživanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana