Tutankamonovo prokletstvo: Šta se desilo sa ljudima koji su otvorili njegovu grobnicu?

GS
Foto: Agencije

Priče o "kletvi" Tutankamonove grobnice kruže i dan danas, a sve zbog smrti skoro svih članova koji su učestvovali u otvaranju grobnice ovog faraona.

Tutankamonova grobnica je otkrivena 1922.godina, a lord Karnarvon, koji je finansirao istraživanja Hauarda Kartera, umro je ubrzo nakon otvaranja grobnice. Njega je, naime, ujeo komarac, a lord je ujed posjekao prilikom brijanja, usljed čega se rana inficirala. Nije dugo trebalo da se proširi priča o Tutankamonovoj kletvi, piše Nacionalna geografija.

Nakon Karnavona, kao žrtve Tutankamonove kletve pominjani su i Džordž Džej Guld I, koji je nakon posjete grobnici dobio groznicu i preminuo, egipatski princ kojeg je poslije obilaska grobnice upucala supruga, Karnavonov polubrat koji je umro od sepse nakon operacije, itd. Štaviše, na ovom spisku je i Hauard Karter – iako je istraživač umro 16 godina nakon otvaranja grobnice.

Dženifer Vagner, egiptolog Univerziteta u Filadelfiji, kaže da se u svakoj drevnoj egipatskoj grobnici nalaze insekti, buđ i bakterije koje su se taložile i po hiljadu godina.

Nedavna laboratorijska istraživanja pokazuju da su neke stare mumije zaista nosile i buđ, uključujući i dve opasne vrste – Aspergilus niger i Aspergilus flavus, koje su mogle da izazovu reakcije kao što su zgrušavanje, ali i krvarenje u plućima. Ovakvi toksini su bili smrtonosni za ljude slabijeg imuniteta.

Neke grobnice su moge biti pokrivene drugim bakterijama, koje takođe napadaju pluća.

Naučnici su primetili i amonijak, formaldehid i vodonik-sulfid. U velikim količinama, ovi gasovi mogu da izazovu izritaciju očiju i nosa i simptome upale pluća, a u nekim ekstremim slučajevima zabilježeno je da su ove susptance izazvale i smrt.

Međutim, stručnjaci koji su istraživali smrt lorda Karnarvona vjeruju da toksini nisu jedini uzrok njegove smrti. Stari Kanarvon je bio hronično oboleo i prije nego što je zakoračio u Tuntankamonovu grobnicu. Da se izložio nekim smrtonosnim bakterijama i gasovima koji vrebaju iz grobnice, Karnarvon bi umro mnogo brže nego što zaista jeste.

De Volf Miler, profesor epidemologije Univerziteta na Havajima, ističe da je lord Karnarvon vjerovatno bio bezbjedniji u grobnici nego izvan nje. Međutim, iako on sumnja u poreklo bakterija u grobnicama, jedno je sigurno – i danas, uz veoma naprednu tehnologiju, otvaranje grobnica predstavlja rizik jer uvijek postoji mogućnost da arheolog udahne neku bakteriju. Ipak, vjerovatnoća da to dovede do smrti je veoma niska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana