Pogledajte manastir u kojem su sahranjeni Jug Bogdan i 9 Jugovića (FOTO)

GS
Foto: Facebook

Pokraj rijeke Lim kod Brodareva, na obroncima Jadovnika nalazi se manastir Davidovica, zadužbina župana Dimitrija Nemanjića, najmlađeg sina Vukana Nemanjića.

Kako se župan Dimitrije zamonašio i uzeo ime David, tako je i manastir po njemu dobila ime Davidovica.

Manastirska crkva, podignuta krajem 13. vijeka na temeljima vizantijske bazilike, jedina je u Srbiji koja je posvećena velikom prazniku Bogojavljenje.

Nažalost, manastir je bio paljen i devastiran, sve dok krajem devedesetih godina prošlog vijeka nije pokrenuta inicijativa o njegovoj obnovi. Danas se s ponosom ističe da je zadužbinu monaha Davida osveštao najvoljeniji srpski patrijarh – patrijarh Pavle.

Mnogima će djelovati nevjerovatno, ali u vrijeme izgradnje vrijednost ovog manastira bila je identična vrijednosti 15 dobrih konja. S druge strane, istorijska vrijednost Davidovice je nemjerljiva, tim prije što je ovo jedan od rijetkih manastira koji ima ugovor i datum zidanja – 30. avgust 1281. godine.

Svetinja kod Prijepolja podignuta je za svega godinu dana, a po predanju tu su sahranjeni Jug Bogdan i čuvenih devet Jugovića, prenosi Žena Blic.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @z_e_m_u_n_a_c

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @vikendslike

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana