Kako su vlasti Kanade tokom Prvog svjetskog rata počinile istorijsku nepravdu prema Srbima

Goran Špirić
Kako su vlasti Kanade tokom Prvog svjetskog rata počinile istorijsku nepravdu prema Srbima

U ljeto 1914. godine Kanada je donijela zakon "Ratne mjere" usmjeren ka imigrantima pristiglim iz zemalja agresora u Velikom ratu. Spletom okolnosti među onima koji su došli pod udar tog zakona doživjevši veliku tragediju bilo je i više stotina Srba. Jedini razlog za njihovu golgotu bilo je to što su u obećanu zemlju stigli iz tadašnje Austro-Ugarske.

U vrijeme Vilfrida Lorijera koji je bio premijer u periodu od 1896. do 1911. godine Kanada je otvarala svoja vrata doseljenicima iz svih krajeva svijeta, posebno iz Evrope. Na poziv vlasti u Kanadu dolaze imigranti u potrazi za slobodom, boljim životom i izvjesnijom budućnošću. Veliki broj Srba stiže početkom 1914. godine prije svega iz Austrougarske, iz Like, Korduna, Slavonije, Dalmacije, Bosne…. Odsječeni od matice, prepušteni sebi, u osvit burnih događaja dio Srba iz tih krajeva odlučuje da krene na put preko okeana. Procjenjuje se da je u to vrijeme u Kanadi bilo više od 8.000 Srba koji uglavnom rade u rudnicima i kao kmetovi na farmama u ogromnim nenaseljenim kanadskim prostranstvima.

Početkom Velikog rata, Kanada kao britanski dominion postaje saveznik sa silama Antante, a samim tim i sa Kraljevinom Srbijom. Svoju lojalnost ona ispoljava slanjem vojnika i medicinskog osoblja u ratne zone. U ljeto 1914. godine kanadska vlada premijera Roberta Bordena donosi zakon "Ratne mjere" uperen protiv imigranata sa teritorije Austrougarske koji su se u to vrijeme našli na tlu Kanade. Taj zakon uvodi diskriminatorsku kategoriju "neprijateljski stranac" koja se odnosi na sve pridošlice koji su u Kanadu ušli kao "Austrougari".

Radikalne mjere

Tadašnjem savjetu za hitne intervencije zemlje naloženo je sprovođenje radikalnih mjera, prije svega registraciju, a kasnije i interniranje takvih osoba. Iako su Srbija i Kanada saveznici u ratu većina pristiglih srpskih imigranata postaju "neprijateljski stranci". U to vrijeme Dominion Kanada u svojim useljeničkim propisima nije uzimala u obzir etničku ili nacionalnu pripadnost, te su svi useljenici koji su došli iz Monarhije tretirani kao Austrougari. Prema procjenama u 1915. godine registrovano je preko 80.000 "neprijateljskih stranaca" od kojih većina postaje predmet stroge kontrole i nadzora. Svi moraju da nose znak identifikacije i imaju obavezu da se redovno javljaju Kraljevskoj kanadskoj konjičkoj policiji. Istovremeno je 8.579 "Austrougara", uključujući žene i djecu otpremljeno u 24 logora za interniranje širom zemlje. Među "neprijateljskim strancima" najviše je Ukrajinaca, Mađara, Poljaka, Jevreja, Rusa, Čeha, Slovaka, Jermena, Bugara, kao i više stotina, procjenjuje se oko 300 Srba.

Svi koji su bez ikakvih provjera žigosani kao "neprijateljski stranci", doživljavaju poniženja, oduzima im se imovina, pravo na rad, sloboda kretanja, odvajaju se od porodice, a većina upućuje u logore. Srbi su uglavnom bili stacionirani u Kapuskasing logoru na sjevernoj granici Ontarija koji je otvoren 14. decembra 1914. a zatvoren tek 24. februara 1920. godine. Srbi kao i ostali logoraši žive u drvenim barakama na sibirskoj hladnoći bez elementarnih uslova za život.

A memorial stone with a plaque on itDescription automatically generated

Spomen-ploča srpskim internircima

Kontroverzni stavovi

Nakon što je američki konzul G. Virlih u decembru 1916. godine posjetio logor Spirit lejk na sjeveru Kanade obavijestio je svoju vladu o besmislenosti postojanja logora i nužnosti da se ljudi vrate svojim kućama i porodicama. Virlih pored ostalog piše: "Zatvorenici u kanadskim logorima došli su u Dominion - nezavisnu državu u okviru britanske zajednice naroda, kao miroljubivi useljenici i velika većina njih su bili dobronamjerni građani koji su poštovali zakon i svako od njih je doprinosio dobrobiti zajednice na svoj način... Mogu posvjedočiti da većina zatvorenika iz logora može biti vraćena svojim kućama..". Ali velika većina interniraca ostala je u zatočeništvu do kraja Prvog rata pa čak i nakon toga do 1920. godine.

Na brojne pritužbe o tretmanu "neprijateljskih stranaca" istaknuti političar provincije Vinipeg Hju Mekdonald piše: "Strah je jedina stvar na koju se možete osloniti da bi ih držali u granicama zakona i ja nemam sumnje da ako vlada Dominiona nastavi s postupcima koje je do sada primjenjivala, stranci će uskoro biti smekšani i biće ih jednostavnije kontrolisati.".

Premijer Vilfrid Lorijer čija vlada je uputila poziv imigrantima da dođu u Kanadu kako bi doprinijeli njenom razvoju bio je ogorčen na ove pojave. On je tvrdio da "Kanada nema budućnost ako se ne promijeni odnos prema internircima".

Priznanje

Jedan od najviđenijih Srba u Sjevernoj Americi, naučnik i pronalazač Mihajlo Pupin, među prvima se stavio u zaštitu srpskih interniraca. On je iskoristio svoj ugled kod američke administracije kako bi ona uticala na kanadske vlasti da se nepravedno zatočeni oslobode i vrate svojim porodicama. Značajne aktivnosti o oslobađanju srpskih interniraca vodio je konzul Srbije u Kanadi Antun Seferović, kao i Srpska narodna odbrana, koja je okupljala istaknute Srbe. Predsjednik SNO Božidar Marković je 1918. godine posjetio logor Kapuskasing gdje su bili internirani Srbi. Ubrzo nakon toga većina njih je puštena, a logor je zatvoren početkom 1920. godine. Informaciju o ovim događajima Marković je objavio 1938. godine u "Glasu kanadskih Srba". To je bilo prvo javno iznošenje podataka o srpskim internircima.

A close-up of a bookDescription automatically generated

Knjiga Marinela Mandreša

Ova tragična epizoda iz kanadske istorije dugo vremena bila je prekrivena velom tajne, a neki dokument ukazuje da su vlasti Kanade radile na uništavanju tragova kako se ne bi saznala prava istina o ovim događajima. Možda bi tragedija interniraca ostala istorijska nepoznanica da profesor ukrajinskog porijekla dr Ljubomir Luciuk sedamdesetih godina ne saznaje za veliki broj "neprijateljskih stranaca". Dvadeset godina Luciuk je radio na ovome da bi Kanada konačno priznala te događaje 2008. godine. Kanadska vlada je te godine osnovala Fondaciju za logoraše Prvog svjetskog rata koja je radila na čuvanju uspomena na internirce i golgotu kroz koju su prošli.

Spomen-ploče

U vrtlogu istorijskih dešavanja posebno dramatičan položaj imali su Srbi, sa jedne strane prijatelji i saveznici, a sa druge zatočenici logora i neprijatelji. Paradoks je tim veći ako se zna da se tokom Velikog rata u kanadskoj vojsci borilo nekoliko stotina Srba, uglavnom dobrovoljaca. Gotovo nezamisliva kontroverza.

U nastojanju da se otkrije prava istina i utvrde detalji vezani za ove događaje, nakon što je Kanada priznala postojanje logora za internirce, rađena su istraživanja od kojih je posebno značajan rad profesora srpsko-rumunskog porijekla dr Marinela Mandreša sa univerziteta "Vilfrid Laurier" u Vaterlou. Iscrpnim desetogodišnjim istraživanjem Mandreš je pokušao da rasvijetli nedoumice vezane za broj srpskih i rumunskih interniraca, njihov boravak u zatočeništvu i posebno njihovu sudbinu po povratku iz logora. On je na osnovu prikupljene dokumentacije, biografskih podataka, fotografija, priča i drugog objavio knjigu "Povratak sjećanja, ispunjeno obećanje: Srbi i Rumuni tokom Prve kanadske nacionalne operacije interniranja 1914-1920".

A church with a dome and a cross on the front doorDescription automatically generated

Ulaz u crkvu svetog Đorđa, Nijagara

Nesumnjivo da bi ovi sumorni događaji u istoriji Kanade bili gotovo zaboravljeni da nije bilo malobrojnih posvećenih pojedinaca koji su svojim entuzijazmom krčili put do istine. Jedna od takvih bila je nekadašnja potpredsjednica SNO Draga Dragašević koja je radila na "preporodu sjećanja". Dragaševićeva je svojevremeno od strane kanadske vlade imenovana za člana Komiteta za priznanje interniranja u toku Velikog rata. Komitet je nadgledao rad fonda koji je podržavao komemorativne, kulturne i obrazovne projekte. U septembru 2023. godine prilikom promocije knjige profesora Mandreša u Muzeju srpske baštine u kanadskom Vindsoru, Draga Dragašević je zapisala da je "Mandreš ovom studijom odao počast nevino stradalima i sačuvao sjećanje na nepravdu koju su doživjeli".

Povodom stogodišnjice uvođenja ovog diskriminatorskog zakona 2014. godine Kanadski fond za priznanje o interniranju tokom Prvog svjetskog rata pokrenuo je projekat "Sto", kojim je u 59 gradova širom Kanade otkriveno stotinu spomen-ploča stradalim internircima. Tokom tog programa simbolično nazvanog "Talas sjećanja" Srbi su otkrili dvije ploče, jednu u Muzeju srpskog nasljeđa u Vindzoru, dugogodišnjem sjedištu Srpske narodne odbrane i "Glasa kanadskih Srba", a drugu u Nijagari na ulazu u crkvu svetog Đorđa. Spomen-ploču u Nijagari otkrio je Đorđe Jerić, potomak internirca Nikole Jerića koji je nakon donošenja zakona "Ratne mjere" uhapšen i odveden u Kapuskasing.

I ovog ljeta će na svim mjestima gdje su postavljene ploče sjećanja širom Kanade biti odata počast internircima. Taj simbolični čin je najmanje što se može učiniti za Srbe koji su u potrazi za slobodom doživjeli torturu i nepravdu, ali i prilika da se savremena Kanada osvrne na svoju prošlost i tragične događaje koji su pratili njenu istoriju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana