Kako su organizovane Svetosavske litije u Sarajevu prije jednog vijeka (VIDEO)

GS
Foto: zaboravljenikorijeni.org

Svetosavske litije u Sarajevu, početkom dvadesetog vijeka, okupljale su hiljade građana, ne samo srpske, već i drugih nacionalnosti.

Nerijetko se dešavalo da jevrejska, muslimanska ili hrvatska društva daju i novčane priloge za organizovanje proslava. Obilježavane su krsne slave, godišnjice srpskih društava, uspomene na najveće događaje iz srpske istorije, a na obilježavanjima često su organizovane i izložbe umjetničkih radova, recitacije, koncerti klasične i nacionalne muzike, viteške igre, predavanja i dr.

Litije su se kretale najznačanijim sarajevskim ulicama u tom vremenu koje su nosile nazive po srpskim junacima i oslobodiocima – Kralja Petra I (kasnije preimonovana u Maršala Tita), Obala Stepe Stepanovića (tokom Drugog svjetskog rata Obala Adolfa Hitlera, nakon Drugog svjetskog rata vraćen naziv po Vojvodi Stepi, a od 1993. Obala Kulina Bana), Miloša Obilića (danas Safvet Bega Bašagića), Trg Živana Rankovića – Rankovićev trg (danas Austrijski trg), Vojvode Radomira Putnika (od Marindvora do Malte, danas Zmaja od Bosne) itd. 

15. pješadijski puk “Stevan Sinđelić” poziva na obilježavanje svoje krsne slave u kasarni Kralja Aleksandra I.

Srpska nacionalna omladina “Petar Kočić” u Sarajevu proslavlja svoju nacionalnu slavu “Sveti Sava” u domu Sime Milutinovića Sarajlije.

Kasarna Kralj Petar I Karađorđević, kasnije preimenovana u Kasarna Maršala Tita. Danas ovaj prostor pokriva Kampus univerziteta u Sarajevu, a jednim dijelom i Ambasada SAD.

10. pješadijski puk “Takovski” poziva na svoju krsnu slavu i obilježavanje uspomene na Drugi srpski ustanak 1815. godine pod vođstvom kneza Miloša Obrenovića.

Srpska čitaonica u Novom Sarajevu organizuje krsnu slavu i kulturno-umjetnički program.

Prva hrvatska štedionica šalje prilog od 2000 dinara Srpskom kulturnom i prosvjetnom društvu “Prosvjeta” povodom obilježavanja 25 godina od osnivanja.

Srpsko pravoslavno bratstvo Svetog Save u Sarajevu na obilježavanju krsne slave organizuje i izložbu umjetničkih radova, prenose zaboravljenikorijeni.org

Svetosavska bogojavljenska litija 1903. godine u Sarajevu na Bentbaši.

Patrijarh Varnava tokom jeseni 1933. posjetio je veći broj gradova u Bosni i Hercegovini (Banja Luka, Mostar, Trebinje, Sarajevo itd). Sarajevo je posjetio 16. i 17. septembra kada se obilježavalo 70 godina od početka gradnje Saborne crkve. Učesnici tadašnje svetosavske litije bili su i episkopi ohridsko-bitoljski Nikolaj Velimirović (Sv. Nikolaj Žički), bački Irinej Ćirić, moravički Vikentije Vujić, mitropolit dabrobosanski Petar Zimonjić (Sv. Petar Sarajevski), sveštenstvo iz nekoliko krajeva Kraljevine Jugoslavije, predstavnici civilnih i vojnih vlasti, građani, među kojima je bilo i pripadnika drugih vjeroispovjesti. Na fotografijama tadašnjih litija uočava se elegancija i stil oblačenja kakav je u to vrijeme viđan u najvećim evropskim prestonicama. Litija se kretala od Saborne crkve putem oko Vijećnice prema Staroj Crkvi, a zatim nazad prema Sabornoj crkvi.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana