Željku Ivanoviću povećana kazna na 24 godine

Agencije
Željku Ivanoviću povećana kazna na 24 godine

Sarajevo - Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je Željka Ivanovića na 24 godine zatvora za “pomaganje u genocidu u Srebrenici u julu 1995”. godine, prenose agencije.

Vijeće je zaključilo da je Ivanović, kao pripadnik Drugog odreda specijalne policije Republike Srpske u Šekovićima, osiguravao put Konjević Polje-Bratunac u mjestu Sandići radi prolaska civila u okviru prisilnog preseljenja bošnjačkog stanovništva iz Srebrenice.

Navodi se da je Ivanović proglašen krivim i zbog učešća u zarobljavanju bošnjačkih muškaraca, koji su se predavali iz šume, te u sprovođenju kolone do hangara u selu Kravica, gdje je “oko 1.000 zarobljenika ubijeno”.

- Nema dokaza da je Ivanović ispalio hitac u pravcu hangara. On je vršeći ulogu stražara bio svjestan da takva njegova radnja doprinosi ubistvima - rekao je predsjedavajući Apelacionog vijeća Redžib Begić.

Prvostepenom presudom Ivanović je bio osuđen na 13 godina zatvora za zločin protiv čovječnosti. Ovu presudu Apelaciono vijeće je ukinulo i obnovilo suđenje.

Ivanoviću je produžen pritvor, a drugostepena presuda je konačna.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana