Zamjenik direktora u Agenciji za forenziku BiH pomagao u prevari s nekretninama

G. Maunaga, Ž. Domazet
Zamjenik direktora u Agenciji za forenziku BiH pomagao u prevari s nekretninama

Sarajevo - Zamjenik direktora Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH Sead Hadžić uhapšen je zbog sumnje da je pomagao nekadašnjem ministru unutrašnjih poslova RBiH Aliji Delimustafiću u prevarama sa nekretninama.

Hadžić je uhapšen u nastavku akcije "Pravda", koju sprovode pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS i Federalne uprave policije (FUP), a u kojoj su ranije uhapšeni Delimustafić i veći broj njegovih saradnika.

Hadžić je uhapšen po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo, a portparol tog tužilaštva Azra Bavčić kaže da je osumnjičen za pomanje počiniocu nakon izvršenog krivičnog djela. Prema nezvaničnim informacijama, Hadžić je osumnjičen da je pomagao Delimustafiću i ostalim uhapšenima u akciji "Pravda" prilikom nezakonitog knjiženja i prodaje nekretnina na osobe koje nisu bile vlasnici tih nekretnina. Policijske agencije su tokom istrage u više navrata dokumentovale njegove kontakte sa Delimustafićem i bivšim sudijom Opštinskog suda Sarajevo Lejlom Fazlagić, koja je takođe osumnjičena u istom slučaju. Istražni organi raspolažu saznanjima da je Hadžić godinama bio u kontaktu sa Delimustafićem.

Izvor blizak istrazi kazao je "Glasu Srpske" da Hadžić je u prvom navratu tražen na radnom mjestu, ali ga tamo nije bilo.

- Rekli su nam da je na bolovanju i uhapšen je van radnog prostora. Pretresene su i njegove kancelarije na radnom mjestu. Da ne bi uznemiravali radnike pretres prostorija obavljen je nakon radnog vremena i odatle je izuzeta dokumentacija - rekao je sagovornik "Glasa Srpske".

Delimustafić je uhapšen prije tri mjeseca, a od srijede se, odlukom Kantonalnog suda u Sarajevu, brani sa slobode. Kantonalno tužilaštvo najavilo je da će uložiti žalbu zbog puštanja na slobodu Delimustafića i drugih uhapšenih.

- Uložićemo žalbu i ponovo dokazati da je Kantonalni sud u Sarajevu donio nezakonitu odluku da pusti iz pritvora osumnjičene Delimustafića, Lejlu Cerić i Suadu Hadžić - kaže Bavčićeva.

Delimustafić je uhapšen u novembru 2016. u Istočnom Sarajevu, a označen je kao vođa organizovane kriminalne grupe koja je nezakonito knjižila i vršila kupoprodaju nekretnina na području Kantona Sarajevo. Oni su osumnjičeni da su na osnovu falsifikovane dokumentacije uknjižavali stanove na sebi odane ljude, koje su potom, posredstvom Delimustafićevih firmi koje se bave prometom nekretnina, prodavali trećim licima. Među njihovim klijentima bio je veliki broj arapskih državljana.

Delimustafić je pobjegao iz BiH nakon što je Kantonalni sud Sarajevo ukinuo rješenje o njegovom pritvoru, ali je na osnovu međunarodne potjernice uhapšen u Hrvatskoj i izručen BiH.

Osim Delimustafića, Fazlagićeve, Karače i Cerićeve u novembru je uhapšen i Juso Škrijelj, koji je bio tjelohranitelj Alije Izetbegovića.

Sarajevska "Slobodna Bosna" je objavila da je Delimustafić svjedočio u Tužilaštvu BiH o ratnom zločinu nad pripadnicima JNA u Velikom parku u Sarajevu i da je već bio kupio avionske karte za suprugu i sebe za put u Tajland. Delimustafić je u javnosti optuživan i za pokušaj državnog udara za vrijeme Alije Izetbegovića. Povezivan je i sa švercom oružja, ratnim profiterstvom i drugim kriminalnim radnjama. Osnivač je nekadašnje specijalne jedinice MUP-a RBiH "Ševe", kojoj se pripisuju brojni ratni zločini i politička ubistva.

Imenovanje

Savjet ministara BiH imenovao je Sead Hadžića u decembru 2015. godine na poziciju zamjenika direktora Agencije za forenziku BiH. Prije toga je bio zaposlen u Ministarstvu bezbjednosti BiH. Iz Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja u petak se nisu oglašavali zbog njegovog hapšenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana