Zakon o sudovima izdržao par sati

Marijana Miljić Bjelovuk
Zakon o sudovima izdržao par sati

SARAJEVO - Nacrt zakona o sudovima BiH ekspresno je juče skinut sa dnevnog reda današnje sjednice Savjeta ministara BiH, a okidač za to, tvrde upućeni, je bošnjačka strana koja i dalje ne pristaje da sjedište apalecionog suda bude u Banjaluci.

Naime, na dnevnom redu sjednice Savjeta ministara BiH, koji je objavljen juče ujutro na sajtu te institucije našao se nacrt zakona o sudovima, ali je on već poslije podne skinut sa dnevnog reda.

Lideri stranaka na nivou BiH sa posljednjeg sastanka u Istočnom Sarajevu poslali su poruku da je nacrt zakona o sudovima u posljednjoj fazi usaglašavanja te da će on dobiti zeleno svjetlo Savjeta ministara do kraja mjeseca i nakon toga biti proslijeđen u parlamentarnu proceduru.

Posljednja šansa za ispunjenje dogovora je ponedjeljak, za kada je, kako saznajemo, najavljena nova sjednica Savjeta ministara, a na kojoj bi se mogao naći i nacrt zakona o sudovima.

- Nacrt zakona o sudovima bio je, pa je povučen, sa dnevnog reda. Dogovora još nema. Ministri iz Srpske insistiraju na tome da sjedište apelacionog suda bude u Banjaluci, protiv čega su očigledno neke bošnjačke komponente u Savjetu ministara - rekao je “Glasu” ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić.

Naglasio je da će nova sjednica Savjeta ministara najvjerovatnije biti održana u ponedjeljak.

- Nadam se da ćemo do tada napraviti značajan iskorak kada je riječ o tom pitanju - zaključio je Nešić.

Predlagač pomenutog zakona, o kojem se priča već duže, je Ministarstvo pravde BiH, a resorni ministar Davor Bunoza juče se nije javljao na naše pozive, tako da nismo uspjeli da saznamo šta je sporno u pomenutom aktu i kada bi se on uopšte mogao naći na dnevnom redu Savjeta ministara.

Naime Srpska je od samog početka pregovora o nacrtu zakona o sudovima tražila i da taj akt nosi drugi naziv, odnosno da bude zakon o sudu BiH, ali i da sjedište apelacionog suda, čije je formiranje predviđeno tim aktom, bude u Banjaluci.

- U okviru Suda BiH već postoji apelacioni sud, koji se samo naziva Apelacionim odjeljenjem. Srpska insistira na tome da taj sud bude formalan i da se razdvoji od Suda BiH. Na sastanku sa članovima Venecijanske komisije tražio sam da sjedište suda bude u Banjaluci, jer smatramo da koncentracija tog suda u Sarajevu u prvom i drugom stepenu nije dobra ideja. To je naš zahtjev i na tome ćemo i dalje insistirati - kazao je ranije “Glasu” poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Milan Petković, ali i dodao da pomenuti zakon treba da nosi naziv zakon o sudu BiH, jer se ne radi o različitim sudovima.

Nema ni zakona o pranju novca

Sa posljednjeg sastanka lidera vladajućih stranaka na nivou BiH, koji je održan 16. oktobra, poručeno je i da će zakon o sprečavanju pranja novca do kraja ovog mjeseca biti usvojen u Savjetu ministara i proslijeđen Parlamentu BiH na dalje usvajanje. Međutim, ni tog zakonskog rješenja nema na dnevnom redu današnje sjednice Savjeta ministara. Međutim, na dnevnom redu našao se nacrt zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, koji lideri vladajućih stranaka nisu najavljivali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana