Zaboravljeno ograničenje cijene hljeba?

Marijana Miljić Bjelovuk
Zaboravljeno ograničenje cijene hljeba?

BANjALUKA - Od najavljenog ograničenja cijena hljeba u Srpskoj prošlo je mjesec dana, a na tom pitanju do danas ništa nije urađeno i pitanje je da li će i biti.

Prema saznanjima “Glasa Srpske” u Vladi RS o tome još nije bilo riječi, a jedino što je do sada urađeno na tom planu je jedan sastanak sa pekarima.

To je potvrdio i vlasnik Pekarsko-slastičarskog društva “Krajina klas”, u čijem sastavu posluje i pekara “Manja”, Saša Trivić.

- Mislim da je Vlada RS prihvatila naše argumente sa tog sastanka da za tim ograničenjem cijena hljeba nema potrebe. Oni su se, po svemu sudeći, opredijelili za pomoć ugroženim kategorijama po pitanju podjele brašna i drugih namirnica. Smatram da je ta priča koja se potegla prije mjesec završena jer realno za nju nije ni bilo potrebe - kazao je “Glasu Srpske” Trivić i dodao da je za hljeb od 600 grama trenutno potrebno izdvojiti dvije marke.

Naglasio je da je u prethodnom periodu bilo blagog rasta cijene brašna.

- Svi mlinari čekaju avgust i septembar da vide šta će biti. Predviđanja su da će doći do rasta cijene pšenice, što će se preliti na brašno, pa onda i na hljeb - podvukao je Trivić.

Predsjednik Udruženja mlinara RS Zoran Kos rekao je da vreća brašna u Srpskoj od 25 kilograma košta od 30 do 33 marke.

- Čekamo sada žetvu da vidimo šta će biti. Pojedini najavljuju dalji skok cijena. Pred nama je, vidjećemo - kazao je Kos i dodao da je za tonu pšenice iz Mađarske potrebno izdvojiti od 380 do 410 evra.

Pekari su, odmah nakon najave da bi u Srpskoj mogla biti ograničena cijena određene vrste hljeba po uzoru na Srbiju, naveli da je ta ideja osuđena na propast i da je nemoguće ograničiti cijenu te osnovne životne namirnice, jer bi onda to isto trebalo uraditi i kada je riječ o brašnu i pšenici. Pojedini pekari su već tada naveli da će, ako Vlada RS to uradi,  promijeniti gramažu i naziv hljeba, te time stati u kraj ograničenju cijene.

Da li je Vlada RS u potpunosti odustala od te ideje, juče nismo uspjeli saznati, ali je evidentno i da je na neki način uvažen prijedlog pekara da umjesto ograničenja cijena ugroženim građanima budu dijeljeni paketi pomoći. Tako je iz Vlade Srpske krajem prošle sedmice saopšteno da će svi korisnici prava na novčanu pomoć u oblasti socijalne zaštite u RS dobiti po 25 kilograma brašna i dva litra ulja. Pored toga, za Crveni krst RS je obezbijeđeno 500.000 kilograma brašna.

Kifle

Vlada Srbije je donijela uredbu kojom je ograničila cijenu hljeba na šest mjeseci, uz mogućnosti daljeg produženja. Hljeb posavac, od brašna “tip 500”, u Srbiji neće moći biti skuplji u maloprodaji od 49 dinara, odnosno 80 feninga do kraja godine. U pojedinim marketima u Srpskoj za jednu kiflu kupci treba da izdvoje toliko novca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana