Za silovanje maloljetne Srpkinje u ratu ukupno 16 godina zatvora

Srna
Za silovanje maloljetne Srpkinje u ratu ukupno 16 godina zatvora

Sarajevo - Sud BiH osudio je danas bivše pripadnike Armije RBiH Elvira Muminovića, Samira Kešmera i Mirsada Menzilovića na ukupno 16 godina zatvora za silovanje maloljetne Srpkinje maja 1993. u sarajevskom naselju Velešići.

Nepravosnažnom presudom Muminović je osuđen na šest godina zatvora, a Kešmer i Menzilović na po pet. 

Optuženi se presudom obavezuju da na ime nematerijalne štete oštećenoj “A” isplate 50.000 KM. 

Sudsko vijeće je, ocjenom dokaza, zaključilo da su Muminović, Kešmer i Menzilović upotrebom sile i prijetnji silovali maloljetnu oštećenu svjedokinju “A”. Vijeće je zaključilo da je svjedokinja “A” bila civilna osoba, koja nije učestvovala u ratnim dejstvima, prenosi “Birn”.

“Uvjerenje o krivici je zasnovano na iskazu svjedokinje žAž, koja je na detaljan i uvjerljiv način opisala djelo. Njen iskaz je potkrijepljen i iskazima drugih svjedoka i materijalnim dokazima”, rekao je predsjedavajući Sudskog vijeća Zoran Božić. 

Božić je obrazložio da je oštećena “A” opisala da ju je u maju 1993. godine, u poslijepodnevnim časovima, Muminović presreo te odveo u “radničke sobe”, gdje je silovana. Božić je rekao da njene nedosljednosti u iskazu Vijeće nije našlo odlučnim. 

Iako je odbrana osporavala da su optuženi u vrijeme počinjenja krivičnog djela bili pripadnici bivše Armije RBiH, Sudsko vijeće je na osnovu materijalnih dokaza i iskaza svjedoka utvrdilo njihovu vojnu pripadnost. 

Božić je rekao da je Vijeće neosnovanim ocijenilo stav branilaca da se postupak trebao obustaviti jer je 1994. godine pred Vojnim sudom u Sarajevu obustavljen postupak protiv optuženih za isto krivično djelo. 

Odmjeravajući visinu kazne, Sudsko vijeće je od olakšavajućih okolnosti našlo da su optuženi u vrijeme počinjenja krivičnog djela bili mlađi punoljetnici, a od otežavajućih činjenicu da je oštećena “A” bila maloljetna i da su pokazali brutalnost. 

Protiv ove presude postoji mogućnost žalbe Apelacionom vijeću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana