Vulin: Hrvatska da usvoji rezoluciju o Jasenovcu i zatraži oproštaj za zločine

Srna
Vulin: Hrvatska da usvoji rezoluciju o Jasenovcu i zatraži oproštaj za zločine

BEOGRAD - Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da Hrvatska treba da usvoji rezoluciju o Jasenovcu i prvi put u ime hrvatskog naroda zatraži oproštaj za zločine hrvatskih ustaša nad Srbima, Jevrejima i Romima u Jasenovcu i cijeloj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH).

Vulin je naveo da je hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman zaprijetio Crnoj Gori da će biti posljedica ako usvoje rezoluciju o Jasenovcu i to zato što ne vidi kakve veze Crna Gora ima sa Jasenovcem.

„Nije objasnio kakve veze Hrvatska ima sa Srebrenicom, pa je Hrvatska jedva dočekala da glasa za rezoluciju koja Srbe proglašava za genocidne“, naveo je Vulin u pisanoj izjavi.

On je ocijenio da i on smatra da Crna Gora ne mora da usvoji rezoluciju o Jasenovcu jer to ipak treba da uradi Hrvatska.

„Ili po Radmanu ni Hrvati, ni Hrvatska nemaju veze ni sa NDH, ni hrvatskim ustašama, ni Jasenovcem“, naglasio je Vulin.

Osvrćući se na Radmanovu izjavu u kojoj je naveo kako je „Hrvatska ostvarila sve svoje spoljno-političke ciljeve i da može biti uzor i Crnoj Gori“, Vulin je izrazio nadu da hrvatski ministar nije pod time mislio na etničko čišćenje Hrvatske od Srba.

„Nadam se pod tim nije mislio na uspešno etničko čišćenje Hrvatske od Srba ili da preporučuje da, po uzoru na Hrvatsku, i Crna Gora formira vladu koja ne sme da ima Srbe ni u članstvu, ni kao skupštinsku podršku. Ako i preporučuje, nadam se da Crna Gora ovaj put neće poslušati“, poručio je Vulin.

Vulin je komentarisao prijetnje koje je Radman uputio Crnoj Gori zbog namjere da crnogorski parlament usvoji rezoluciju o Jasenovcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana