Vučić: Mnogi u sali bili zaprepašćeni rezultatima glasanja

Srna
Vučić: Mnogi u sali bili zaprepašćeni rezultatima glasanja

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras u Njujorku da su mnogi koji su bili u sali nakon glasanja o rezoluciji u Srebrenici bili zaprepašćeni rezultatima i činjenicom da je više zemalja bilo protiv i uzdržano nego onih koje su podržale rezoluciju.

Vučić je u obraćanju medijima nakon glasanja u Generalnoj skupštini UN zahvalio svima koji su podržali Srbiju, što se ne odnosi samo na velike prijatelje Kinu i Rusiju koje su glasale protoiv rezolucije, već i na, kako je istakao, mađarsku braću, koji su se jedini od zemalja u okruženju Srbije izjasnili protiv rezolucije, kao i na Ujedinjene Arapske Emirate, koji su se uzdržali iako su musliamnska zemlja.

Presdsjednik Srbije je veliku zahvalnost izrazio i Slovačkoj, Grčkoj i Kipru, članicama EU, koje su bile uzdržane, zatim Brazilu, Meksiku i Nikaragvi, tri najveće države Centralne Amerike koje su bile uz Srbiju, kao i Nigeriji, Maroku i Alžiru i mnogim drugim zemljama koje nisu podržale rezoluciju.

"Na kraju je bilo 87 od onih koji su bili u sali koji su nas suštinski podržali, dok su na drugoj strani bila 84 glasa. Ako se gleda raspored po broju stanovnika, dve trećine zemaljske kugle bilo je na našoj strani", rekao je Vučić.

On je zahvalio na podršci i velikoj borbi svim svojim saradnicima koji su bili dio delegacije Srbije u Njujorku, ministarstvima koja u bila uključena u bitku za čast i obrz Srbije i Srpskog naroda.

Posebno je pozdravio Srbe na Kosovu i Metohiji, u Republici Srpskoj i u Crnoj Gori, kojima je zahvalio ne samo na podršci nego i na velikom jedinstvu koje je doprinijelo ostvarenom rezultatu.

Ukazujući da ne može da kaže da je ovo formalna pobjeda, Vučić je rekao da su Srbija i Srbi, uprkos tome, danas u Njujorku vinuli u visine, iako su predlagači rezolucije učinili sve da ih unize.

"Videli ste porodice srpskih žrtava koje su apaudirale i ponosno podigle srpsku zastavu. Tražili su im da uklone zastave, ali oni su to odbili, kao što sam i ja učinio", rekao je Vučić.

On je ocijenio da smo danas u Njujorku svjedočili promjeni svjetskog poretka, što mu, kako je objasnio, velike zapadne sile neće oprostiti.

Vučić je poručio da mora da se zahvali i nekima koji su glasali protiv Srbije, jer su joj otvorili oči.

"Posebno mislim na te igre ispod pojasa oko amandmana i individualizacije krivice. Mi smo bukvalno 15 minuta pre sednice morali ljudima da objašnjavamo da to nisa amandmani Srbije. Sve smo idržali, iako su procene predlagača rezolucije bile da će imati preko 100 gasova, a da će uzdržanih i protiv biti od 40 do 45", istakao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana