Vladislav Jovanović, za „Glas Srpske“: Amerikanci moraju prestati da se ponašaju kao kauboji

Veljko Zeljković
Vladislav Jovanović, za „Glas Srpske“: Amerikanci moraju prestati da se ponašaju kao kauboji

Amerika smatra da je ona i dalje jedina supersila u svijetu, te da druge zemlje, koje pretenduju da joj ugroze presto, nemaju pravo da joj skidaju tu krunu.

Zbog toga je Vašington do usijanja pooštrio svoje odnose prema tim otimačima krune, ali i državama koje na bilo koji način sarađuju sa Kinom ili Rusijom. Amerikanci iz tih zemalja žele protjerati taj, kako ga nazivaju, maligni politički i ekonomski uticaj, ali i zaokružiti priču kada je dalje širenje NATO-a prema istoku u pitanju. I to se dešava na svim tim tačkama gdje se dodiruju interesi globalnih igrača. Za te prostore, koji se nalaze pod lupom zapadnih zemalja, ne važi međunarodno pravo i diplomatija, već sirova sila.

Kaže ovo u intervjuu za "Glas Srpske" bivši diplomata Vladislav Jovanović komentarišući posljednja dešavanja na balkanskim prostorima u svjetlu onih na globalnom nivou.

- Ponovo se, svesno, dižu tenzije i zaoštravaju odnosi kako bi se napravio alibi za primenu sile. Ali kako otpor jednoj takvoj američkoj politici postaje sve veći, u Vašingtonu, Briselu i drugim centrima moći traže druge načine prisile. U jednoj ruci drže šargarepu, u drugoj batinu. Nažalost, Amerika nema više u svojoj politici ljude poput Henrija Kisindžera, koji je nedavno umro. On je u svoje vreme vodio jednu real politiku, uvek gledajući u budućnost, a ne od danas do sutra, što trenutno rade zaposleni u Bajdenovoj administraciji. Oni preferiraju jedan kaubojski stil vođenja politike. I sve dok se ne vrate real politici, prihvatajući trenutne promene u svetu, mira neće biti - navodi Jovanović.

GLAS: Da li u tom kontekstu treba posmatrati izjave kako navodno postoji realna opasnost da izbiju neki novi sukobi na balkanskim prostorima? Prvo je o tome govorio Volodimir Zelenski, zatim Jens Stoltenberg, a onda i Entoni Blinken pa i Danijel Server. Postoji li uistinu ta opasnost ili se radi o pravljenju jedne vrste alibija za neke buduće političke poteze?

JOVANOVIĆ: Oni nisu više u poziciji da sprovode neke "otvorene" akcije, zbog situacije u svetu, jer se sve više zemalja oslobodilo tog dosadašnjeg straha od Amerike i udružilo se u svojim "slobodarskim politikama". I to Vašingtonu i njihovim satelitima sigurno smeta, te ih tera da ovakve i slične informacije seju kako bi održali haos i nestabilnost. Ali vreme više ne radi za SAD, jer njihova hegemonija je sve manje prisutna u čitavom svetu. Zbog toga sada na sve načine, pa i ove, pokušavaju nekako pokriti te džepove u svojoj strateškoj pozadini, a tu, pre svega, mislim na Srbiju i BiH, odnosno Republiku Srpsku. Jedino su ove dve države ostale van tog NATO džepa. Do toga nije došlo, a ne verujem ni da će doći ni u nekom narednom periodu i pored ovih novih zastrašivanja i pritisaka. Uzdržavaju se od nekih direktnijih akcija, fizičke prirode, jer, za razliku od nekog ranijeg vremena, sada nisu u prilici da tu priču "prodaju" ostatku sveta. Oni imaju daleko ozbiljnije probleme, od toga kako završiti rat u Ukrajini do toga kako geopolitički profitirati od rata Izraela i Hamasa.  

GLAS: Ako sam Vas dobro shvatio, smatrate da su ova upozorenja samo dio taktike, te da ne postoji opasnost od paljenja nekog novog fitilja na balkanskim prostorima?

JOVANOVIĆ: Nema novih ratova i sukoba dok ih Zapad ponovo ne podstakne, a oni u ovom trenutku nemaju interes za tako nešto. Kao što sam već rekao, krajnji cilj je stvaranje haosa, za koji bi se optužili neki domaći političari, koji bi onda bili diskreditovani. Udara se po institucijama. Uvode i sankcije, nadajući se da će tako smekšati Srbiju i Srpsku. Smatram da će oni u jednom trenutku ipak shvatiti da ih takva politika ne može nikuda odvesti, te da će se konačno osvestiti, izaći iz tog paranoičnog transa u kom se nalaze, kada razum ostaje po strani. I to je jedna siva zona u kojoj se SAD nalaze.

GLAS: Nedavno je to sjeme haosa i paranoje, a vjerovatno želeći da privuče pažnju međunarodne javnosti i očekujući njihovu reakciju, pokušao posijati i ministar odbrane BiH Zukan Helez, navodeći kako u Srpskoj navodno "postoje vojni kampovi kojima upravljaju ljudi iz Rusije"?

JOVANOVIĆ: Nažalost, pojedini bošnjački političari žive u oblacima, daleko od stvarnosti. Moraju da shvate da će njihovi snovi o nekom novom međunarodnom intervencionizmu, nakon kog bi došlo do stvaranja nekakve unitarističke države, to i ostati. Nije realno, ni moguće. Moraju da shvate da je njihova budućnost u zajedničkom životu i poštovanju postulata Dejtonskog sporazuma. Mora postojati međusobno uvažavanje i poštovanje između entiteta unutar BiH. To je jedini recept za zdravlje BiH. Sve ostalo je opasna priča, koja tu zemlju izlaže spoljnim i unutrašnjim rizicima, a kojih je u današnje vreme na pretek. Predstavnici bošnjačke vlasti moraju da shvate da zapadne zemlje imaju svoje interese na ovim prostorima te da njih nikada nije interesovala budućnost BiH i građana koji u njoj žive. Smatram da ti američki interesi nisu dobri ni za jedan od naroda u BiH. Uvek je važilo pravilo da, ako želiš dobar život, budi dobar s komšijama, ne sa tuđincima.

GLAS: I sam Kisindžer je jednom prilikom konstatovao kako je opasno biti neprijatelj Amerike, a fatalno u slučaju prijateljstva.

JOVANOVIĆ: Upravo tako. Istorija to potvrđuje na mnogim primerima. Zato i govorim da bi bošnjački političari trebalo da se osveste dok ne bude prekasno. Mora se poštovati i uvažavati ono što je Dejtonom dato Republici Srpskoj. Ako to ne uvažavaju, ne znam zašto se onda bune kada neko govori da je onda BiH nemoguća država. I to je najveći problem, ali i uzrok svih političkih previranja u BiH, što pojedini zapadni centri moći samo zloupotrebljavaju i spremno koriste za svoje geopolitičke ciljeve, dodatno podgrevajući stanje u zemlji. To nije zdravo za bilo koju zemlju.

Dvostruki aršini

GLAS: Postoje neke najave da bi Ukrajina mogla dobiti EU pozivnicu prije BiH, pa čak i Srbije. Kakvu to poruku šalje ljudima sa ovih prostora?

JOVANOVIĆ: Kada je u pitanju Srbija, situacija je više nego jasna. Prijem se uslovljava priznanjem Kosova kao nezavisne države. Srbija se nikada, ni zbog čega, neće odreći dela svoje teritorije. Evropska unija bi trebalo da se prema svim državama kandidatima odnosi jednako, ali to nije slučaj. Politika je u prvom planu. Kada je u pitanju BiH, postoji taj problem nejednakog tretiranja Republike Srpske i FBiH. Takođe, veliki problem bi bio ukoliko bi BiH bila primljena, s Srbija ostala van EU, jer bi tada Srpska bila stavljena u nezgodan položaj, da mora razmatrati neke odluke koje bi eventualno bile neprijatne po vlasti u Beogradu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana