Višković: Srpska ne odustaje od projekta gasifikacije

Srna
Višković: Srpska ne odustaje od projekta gasifikacije

BANjALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković Višković je rekao da Srpska ne želi da odustane od projekta gasifikacije Srpske, već želi sa ruskom kompanijom „Gasprom“ da nastavi taj projekat.

-Idemo u realizaciju tog projekta uz izgradnju gasnih elektrana. Ruska kompanija „Zarubrežnjeft“ je nedavno saopštila da želi u rafineriji nafte u Brodu da gradi gasnu elektranu i Republika Srpska daje punu podršku tom projektu - naglasio je Višković za Srnu.

Višković je rekao da bi u narednim danima trebao imati još jedan sastanak sa kineskim partnerima koji su dostavili inicijalno pismo svog interesovanja za izgradnju brze ceste od Bijeljine prema Podromaniji, a onda od Foče do Trebinja.

-Mi sada proučavamo sve te uslove koji su dati u pismu i kada budemo imali sve potrebne informacije pozvaću ih na razgovor da pokušamo približiti pitanja o kojima imamo različite stavove - rekao je Višković i istakao da to nisu lagani pregovori.

Napominje da Republika Srpska ima dobru saradnju sa Srbijom, ističući projekat „Gornja Drina“, te izgradnju HE „Buk Bijela“, HE „Foča“ i HE „Paunci“.

-Ovi projekti će biti realizovani bez obzira na opstrukcije koje dolaze iz Sarajeva. U suštini ovi projekti su dobri za čitavu BiH i ne mogu nanijeti štetu jednom entitetu - rekao je Višković.

On je rekao da se tamo rade ozbiljni radovi i projektovanje, te da očekuje da do kraja ove i početkom iduće godine na početku građevinske sezone krene sa izgradnjom brane i glavnog objekta na HE „Buk Bijela“.

Višković je rekao da očekuje da se vrlo brzo krene i u realizaciju projekta „Dabar“ koji se radi sa kineskim partnerima, a vrlo brzo se sa kineskim partnerima očekuje potpisivanje ugovora za izgradnju auto-puta od Vukosavlja do Brčkog, ističući da su u toku radovi na izgradnji auto-puta na koridoru „Pet ce“.

On je rekao da su završeni radovi u vezi eksproprijacije zemljišta, te da se krajem avgusta očekuje početak radova na izgradnji auto-puta Banjaluka-Prijedor.

Višković je rekao da su počeli radovi i na izgradnji auto-puta od Rače do Bijeljine, kojeg Srpska zajedno radi sa Srbijom.

Naglašava da je ponosan na rad Vlade u njegovom mandatu, koja je uprkos epidemiji virusa korona od 2020. godine do danas, te rusko-ukrajinskom sukobu koji je doveo do inflacije i poremećaja na svjetskom tržištu, uspjela da ostvari značajne makroekonomske pokazatelje u Srpskoj.

Višković je u intervjuu Novinskoj agenciji Republike Srpske istakao da su svi pokazatelji u 2022. godini u Srpskoj bolji nego što su bili u 2019. i da su provjerljivi i dostupni u Zavodu za statistiku Republike Srpske.

Višković je rekao da je prosječna plata u Republici Srpskoj u junu iznosila 1.157 KM i da rast plata u Srpskoj od 16,8 odsto znači da je Vlada Republike Srpske preduzimala mjere u ekonomskoj sferi.

-Rastom plata „peglali“ smo inflaciju i na neki način štitili standard naših građana - istakao je premijer Republike Srpske.

On je rekao da je najniža plata u Republici Srpskoj veća nego u Srbiji, Bugarskoj, Sjevernoj Makedoniji, Albaniji, te u FBiH.

-Samo prije dvije-tri godine bilo je nezamislivo da prosječna ili najniža plata u Srpskoj bude veća nego u FBiH, koja ima i više stanovništva i veći BDP - rekao je Višković.

Prema njegovim riječima, u odnosu na maj ove godine rast je svega za 1,1 odsto, što znači da se može očekivati da u drugom kvartalu 2022. godine dođe do stagnacije inflacije ili da se zaustavi ili da dođe do njenog pada.

On je rekao da je u junu ove u odnosu na juni prošle godine najveći rast cijena u Republici Srpskoj bio u sferi masnoća i ulja oko 66 odsto, u oblasti energenata nafte i naftnih derivata oko 55 odsto, dok su hljeb i ostale životne namirnice vezane za proizvode od brašna imale rast cijena oko 22 odsto.

On je naveo da je u trećem kvartalu ove godine – juli, avgust i septembar Republika Srpska ima koeficijent 34,97 raspodjele sredstava PDV-a koju radi Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, što je najbolji koeficijent koji je Republici Srpskoj pripao od postojanja UIO.

Višković je rekao da su mjere Vlade Republike Srpske u pogledu povećanja plata, penzija, povećanja minimalne plate i davanja jednokratne pomoći građanima uticale da se poveća javna potrošnja u Srpskoj, a time i da se raspodjela koeficijenta u UIO značajno pomjeri u korist Republike Srpske.

Predsjednik Vlade je rekao da su svi pokazatelji u 2022. godini u Srpskoj bolji nego što su bili u 2019.

-Izvolite, provjerite BDP, prosječnu platu i broj zaposlenih koji je prvi put u Srpskoj prešao cifru od 320.000 osiguranka i sada iznosi blizu 323.000, odnosno najveći broj zaposlenih od kada postoji Srpska - rekao je Višković.

Zaposlenost

On je rekao da Republika Srpska od marta 2020. godine, odnosno od početka epidemije virusa korona do danas ima 10.000 više zaposlenih nego onih koji su ostali bez posla, navodeći da ovaj podatak ruši priču kritičara kako se u Srpskoj ne može živjeti.

Premijer Srpske istakao je da će inspekcijski organi pojačati kontrole kako bi natjerali davaoce bilo kakvih usluga da svoje cijene sada prilagode novonastaloj cijeni nafte i naftnih derivata.

Višković je rekao da cijene nafte i naftnih derivata u Republici Srpskoj u posljednjih mjesec dana značajno stagniraju ili imaju značajan pad, podsjetivši da je cijena litre evrodizela u maloprodaji bila preko 3,6 KM, dok je danas ima i prodajnih mjesta sa cijenom ispod tri KM.

On je rekao da je od Inspektorata Republike Srpske tražio da „žešće krenu“ u maloprodaji u kontrolu svih cijena nafte i naftnih derivata, jer postoje značajna odstupanja od jednog do drugog prodajnog mjesta ili jednog i drugog dijela Republike Srpske, a ne bi trebala da bude razlike.

-Nisam primijetio da smo imali pad cijena ostalih namirnica u Republici Srpskoj kada je došlo do pada cijena nafte i naftnih derivata, dok su svi ranije u obrnutoj situaciji poskupljenja pravdali rastom nafte i naftnih derivata -rekao je Višković.

Višković je rekao da je posebno ponosan na činjenicu da cijena električne energije u Republici Srpskoj skoro duplo jeftinija za građane nego što je proizvodna cijena.

On je naglasio da je to moguće jer Republika Srpska ima svoj resurs – električnu energiju i tržišne viškove koje plasira na inostrana tržišta i na taj način kompenzuje ovaj gubitak koji se svjesno pravi vezano za ove cijene.

Višković je istakao da su vlasti Republike Srpske ovakvom politikom spasile veliki broj građana Srpske jer nije bilo udara na njihove kućne budžete, podsjetivši da je danas cijena električne energije na svjetskim berzama oko 400 evra po megavat času.

On je istakao da i privreda Republike Srpske plaća značajno manju cijenu električne energije u odnosu na privrednike u FBiH i regionu.

Premijer Višković je rekao da je u budžetu i rebalansu budžeta za ovu godinu za agrarni budžet Republike Srpske izdvojeno 75 miliona KM, ističući da je od početka ove godine do danas dodatno odobreno 35 miliona KM za poljoprivredu iz Kompenzacionog fonda.

On je rekao da je Kompenzacioni fond Republike Srpske od marta 2020. godine do danas odobrio 320 miliona KM za zdravstvo, privredu, zapošljavanje, a samo od početka ove godine do danas izdvojeno je 75 miliona KM.

Višković je rekao da je u poljoprivredi za nabavku nove mehanizacije umjesto planiranih 14 miliona KM odobren 21 milion KM, te za zapošljavanje umjesto 14 miliona KM odobreno je 28 miliona jer nije odbijen niko ko se prijavio i ispunio uslove.

Smatra da je veliki podstrek poljoprivrednicima i projekat mađarske podrške koji kaže da za nabavku opreme koja mora biti mađarske proizvodnje mogu da dobiju i 70 odsto nepovratnih sredstava, uz njihovo učešće 30 odsto, a po pojedinačnom gazdinstvu može biti do 25.000 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana