Višković: Istorijski zaključci Svesrpskog sabora nikoga ne vrijeđaju

Srna
Višković: Istorijski zaključci Svesrpskog sabora nikoga ne vrijeđaju

BANjALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da su na Svesrpskom saboru u Beogradu doneseni ozbiljni i istorijski zaključci i da usvojena Deklaracija govori samo o budućnosti srpskog naroda i nijednim zarezom ne nanosi štetu bilo kom drugom narodu, ne zadire u druge odnose i nikoga ne vrijeđa.

Višković je istakao da se u Deklaraciji nalazi 49 zaključaka, dok jedan od njih poziva da Srbi ponude i drugim narodima, ne samo u BiH, nego i regionalno, da se potpišu sporazumi gdje bi se postigla regionalna stabilnost, mir i prosperitet.

"Zaključci se odnose na ekonomiju, privredu, putnu infrastrukturu, energetiku, kulturu, jezik i sport", pojasnio je Višković.

On je istakao da Deklaracija ima budućnost, kao i da postoji Nacionalni savjet kao tijelo koje čine predsjednici republika, vlada, akademija nauka i umjetnosti, senata, istaknuti sportisti, koji je zadužen da prati sprovođenje svih zaključaka iz dokumenta.

"Da nastavimo raditi u interesu ljudi koji žive na ovim prostorima. Zašto je nekome problematična inicijativa `Otvoreni Balkan` i zašto neko misli da, ako je ideja došla iz Srbije, to treba da pravi štetu nekome drugom? Zašto naši građani da trpe zbog nekih administrativnih barijera?", upitao je Višković.

On je naveo da je Deklaracija javno dostupna i nalazi se na internet stranici Vlade Srpske, a dostavljena je i svim načelnicima i gradonačelnicima u Srpskoj, direktorima javnih preduzeća, univerzitetima i fakultetima.

Odgovarajući na pitanje kako bi prokomentarisao da se na jednom mjestu okupe svi Albanci u Prištini i donesu "svealbansku deklaraciju" Višković je za RTRS rekao da ne bi imao ništa protiv ako ne ide na štetu bilo kog drugog naroda.

"Mi kada se okupimo i donosemo neki dokument, damo ga na uvid svakome, a mnogi rade slične stvari ispod žita", napomenuo je Višković.

Premijer Srpske je upitao zašto bi neko imao potrebu da tajno iz BiH predlaže rezoluciju o Srebrenici UN, te podsjetio da je prije manje od mjesec dana ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković okupio bošnjački sabor u Sarajevu.

Višković je podsjetio da je izgrađeni most preko rijeke Save na Rači u cijelosti finansirala Srbija, da od BiH nije tražila nijednu marku, a mogla je, te istakao da će graditi i dio auto-puta koji će svi građani koristiti.

On je naglasio i da izgrađeni most nije samo za pripadnike srpskog naroda.

"Tako nešto ne može da škodi nikome i nikada. Mostovi su da povezuju narod i nisu tu da nanose štetu i pometnju", poručio je Višković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana