Vijenci za žrtve u Sijekovcu: U masovnoj grobnici i posmrtni ostaci 23 djece

RTRS
Vijenci za žrtve u Sijekovcu: U masovnoj grobnici i posmrtni ostaci 23 djece

U Sijekovcu kod Broda obilježavaju se 32 godine od zločina nad nedužnim srpskim civilima u ovom selu koji su počinile oružane snage iz Hrvatske i paravojne muslimansko-hrvatske jedinice iz BiH.

Pomen žrtvama služio se u porti Crkve Svete velikomučenice Ognjene Marije, a prisustvuju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

Obilježavanju su prisustvovali i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Danijel Egić, vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić, te delegacija Narodne skupštine.

Pomenu je prisustvovao načelnik opštine Brod Zoran Vidić i okolnih lokalnih zajednica, predstavnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka i ogranizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i građani.

Kod spomen-krsta u porti crkve Svete velikomučenice Ognjene Marije u Sijekovcu položeni su vijenci.

Delegacija Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila danas je u Sijekovcu kod Broda položila vijenas na mjestu masovne grobnice odakle su ekshumirani posmrtni ostaci 59 srpskih civila među kojima je bilo 23 djece.

Predsjednica Republičke organizacije Isidora Graorac poručila je da se mora njegovati kultura sjećanja i obilaziti ova mjesta.

- Srbi moraju da se sjećaju šta se dešavalo u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu kako se takvi brutalni zločini nikada više ne bi ponovili - navela je Graorac.

Ona je podsjetila da je ova masovna grobnica ekshumirana 2004. godine, a Srbi čiji su posmrtni ostaci izvađeni iz te grobnice stradali su 1992. godine u Sijekovcu.

Podsjećamo, 26. marta, 1992. godine, u Sijekovcu ubijeno je devet srpskih civila, a narednih dana ubijeno je još 37 Srba iz ovog prigradskog naselja.

Najmlađa žrtva svirepog zločina imala je 17, a najstarija 72 godine.

Bio je to prvi masovni zločin i prije nego što je počeo oružani sukob u BiH, dok je u zločinačkom pohodu zapaljeno 15 kuća i crkva.

Obilježavanju će prisustvovati zvaničnici Republici Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana