Vigemark mora voditi računa o nadležnostima

Svjetlana Šurlan
Vigemark mora voditi računa o nadležnostima

Sarajevo, Banjaluka - Novi šef Delegacije i specijalni predstavnik EU u BiH Lars Gunar Vigemark svakog dana trebalo bi da stigne u Sarajevo i preuzme dužnost, a političari u RS ističu da od njega očekuju izbalansiran odnos, da vodi računa o tome šta je čija nadležnost i da pomogne napredak BiH ka EU.

Vigemark ovih dana treba da stigne u BiH nakon što ga je još u januaru Savjet EU imenovao za nasljednika Petera Sorensena, koji je bio specijalni predstavnik i rukovodio Delegacijom EU u BiH od 1. septembra 2011. do 1. novembra prošle godine.

- Ambasador Vigemark doći će u BiH početkom aprila. Njegova prva zvanična dužnost biće da preda akreditive Predsjedništvu BiH. Sve ostale javne aktivnosti biće pravovremeno najavljene - rekao je portparol Delegacije i specijalnog predstavnika EU u BiH Endi Mekgafi.

Predsjednik Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine RS Branislav Borenović izrazio je nadu da će Vigemark obavljati posao na način kako je to radio Sorensen.

- Nadam se da će, prije svega, biti tu da pomogne institucijama u Srpskoj i FBiH da bolje koriste fondove EU, da prati proces evropskog puta BiH i da ima potpuno izbalansiran pristup. Najvažnije je da stepen iskorišćenosti fondova EU bude poboljšan u odnosu na prethodni period - istakao je Borenović.

Nada se da će Vigemark imati korektnu komunikaciju sa Narodnom skupštinom RS i odborom na čijem je čelu, kao što je to činio Sorensen.

- Nadam se da ćemo na kraju njegovog mandata imati mnogo konkretnije i mjerljivije pokazatelje kada je u pitanju evropski put i Srpske i BiH - naglasio je Borenović.

On smatra da Vigemark treba da pomogne da izjava političkih lidera o evropskoj opredijeljenosti i neophodnim reformama na putu BiH ka EU bude sprovedena u djelo.

Član ovog skupštinskog odbora Srđan Mazalica smatra da odnos Vigemarka prema BiH neće mnogo odstupati od djelovanja Sorensena.

- Evropska komisija je prilično birokratizovana i ne očekujem da se on politički upliće u odnose u BiH. Proces koji slijedi je prilično utaban u smislu ispunjenja obaveza koje slijede - kazao je Mazalica.

Dodao je da je Sorensen imao namjeru da depolitizuje sjedište EU u Sarajevu.

- On je tome prilično formalno, a ne suštinski pristupio, pa smo imali izvještaje Evropske komisije koji se kreiraju u Sarajevu i u kojima nije navedeno to šta je koji nivo uradio u određenim oblastima, koje je reforme sproveo. Umjesto toga imali smo uopštene ocjene. Bilo bi dobro kada bi se novi specijalni predstavnik suštinski pozabavio političkim uticajem službenika koji rade u Sarajevu - rekao je Mazalica.

Dodao je da bi Vigemark trebalo da obrati pažnju na nadležnosti i na to koji nivo šta radi u BiH.

- Sorensen je toga prilično bio svjestan, formalno je pokušao da izvrši depolitizaciju, ali suštinski nije do kraja uspio i očekujem da novi predstavnik nastavi da radi na tome - kazao je Mazalica.

Dodao je da, što se tiče iskorišćenosti novca iz pretpristupnih fondova EU, Vigemark treba da obrati pažnju na nadležnosti, a ne da fondove koriste za uslovljavanje i prenos nadležnosti.

- Očekujem da Vigemark to stavi pod kontrolu - rekao je Mazalica.

Vigemark je do imenovanja na službu u BiH bio na čelu Delegacije EU u Pakistanu. Ima više od 30 godina iskustva u švedskim i evropskim diplomatskim službama, a radio je i u diplomatskim misijama uključujući Moskvu i Vašington. Bio je na brojnim pozicijama u EU među kojima je i funkcija šefa Jedinice za bezbjednosnu politiku u Evropskoj komisiji.

Vigemark je rođen 20. marta 1960. godine u Geteborgu u Švedskoj, a diplomirao je na Univerzitetu Harvard 1984. godine na društvenim naukama.

Mogerini

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost i potpredsjednik Evropske komisije Federika Mogerini rekla je da je EU posvećena pružanju podrške BiH na njenom evropskom putu.

- Stručnost Larsa Gunara Vigemarka biće od velikog značaja za naš angažman u BiH i za spoljnu politiku EU - kazala je Mogerinijeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana