Vidovdan - simbol sabornosti i odlučnosti za opstanak

Srna
Vidovdan - simbol sabornosti i odlučnosti za opstanak

Ravna Romanija - Komandant Trećeg /Republika Srspka/ puka Oružanih snaga BiH Nedeljko Kopuz rekao je da Vidovdan zauzima posebno mjesto, ne samo u srcima i pamćenju, već u cjelokupnoj istoriji srpskog naroda.

On je naglasio da je to bio i ostao simbol sabornosti i odlučnosti da kroz vijekove srpski narod ostane na ovim prostorima.

"Kao i knez Lazar kada je poveo vojsku na Kosovo, tako se mi prije 25 godina nismo uplašili svjetske zavjere koja je poprimila zastrašujuće razmjere, a Vojska Republike Srpske nije ustuknula pred velikom svjetskom silom, pred tolikim izlivom mržnje i svakodnevnim lažima", rekao je Kopuz na Ravnoj Romaniji, gdje je održana centralna svečanost proslave Vidovdana - krsne slave Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka.

Kopuz je naglasio da je Vidovdan simbol čistote vjere, nesebične žrtve i odanosti svom narodu i vjeri pravoslavnoj.

"Kada je 12. maja 1992. godine formirana Vojska Republike Srpske za svog zaštitnika uzela je velikomučenika cara Lazara i Vidovdan za svoju krsnu slavu. Istorija Vojske Srpske je istorija slobode i pravde, dostojanstva, časti, ponosa i života. Vojska Srpske bila je simbol odbrane života i ponovnog rađanja srpskog naroda", rekao je Kopuz.

On je dodao da je Vojska Republike Srpske branila pravo da srpski narod odlučuje o sebi i svojoj sudbini, naglasivši da Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk nastavlja da proslavlja Vidovdan, krsnu slavu Vojske Republike Srpske, baštini vojno nasljeđe i čuva tradiciju srpskog naroda.

"Isto danas, kao što je bilo kroz istoriju, izloženi smo političkim i ekonomskim iskušenjima, kao i pokušajima revizije istorije naroda i srpske vojske. Ovdje gdje je uklesano 4.000 imena poginulih boraca ove regije, kao i 947 bijelih krstova na žMalom Zejtinlikuž na Sokocu opominju o veličini žrtve za današnju slobodu", podsjetio je Kopuz.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković poklonio je Kopuzu knjigu "Monografija Nemanjići".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana