Vehabija i ubica Topalović i zločinac Okić pokušali bijeg

Goran Maunaga
Vehabija i ubica Topalović i zločinac Okić pokušali bijeg

ZENICA - Pripadnici policijskih agencija Federacije BiH u četvrtak ujutro su u bjekstvu spriječili i razoružali grupu zatvorenika iz Kazneno-popravnog zavoda Zenica, a akcija otkrivanja cijele zavjere još traje.

Rekao je to "Glasu Srpske" zamjenik direktora KPZ Zenica Josip Pojavnik, dodajući da je u pokušaju bjekstva spriječeno nekoliko zatvorenika.

"Glas Srpske" od izvora bliskog policiji saznaje da su u bjekstvu spriječena trojica zatvorenika ubica porodice Anđelić vehabija Muamer Topalović, pedofil Edhem Meškić i vođa prve zločinačke organizacije u BiH Ferid Okić. Sa njima su bili i zatvorenici braća Hasib i Selmir Bešić te Tahir Čokić.

- Redovnim operativnim radnjama otkrili smo taj plan. Trebala nam je pomoć policije, jer mi nismo imali potrebne tehničke opreme. Bijeg smo spriječili na osnovu naših bezbjednosnih procjena. Niko nije uspio da pobjegne. Kad je riječ o eksplozivu i naoružanju, nešto je pronađeno i još je na ispitivanju - kaže Pojavnik.

Prema saznanjima "Glasa", bijeg su spriječili pripadnici specijalne policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona.

Muamer Topalović služi zatvorsku kaznu od 35 godina u KPZ Zenica zbog ubistva tri člana porodice Anđelić, hrvatskih povratnika u selo Kostajnica kod Konjica. Zločin je počinio na katolički Božić 2002. godine.

U procesu je dokazano da je Topalović Anđeliće ubio zbog vjerskog fanatizma. Član je organizacije Aktivna islamska omladina i konjičke kancelarije humanitarne organizacije "Džemijer el Furkan" koja je imala sjedište u Sarajevu i finansirao je Visoki Saudijski Komitet.

Meškić je osuđen na 18 godina zatvora za silovanje maloljetne djevojčice sa čijom majkom je živio. Postao je jedan od vođa vehabijskog pokreta u KPZ Zenica, koji broji više od 200 članova.

Ferid Okić u zeničkom zatvoru izdržava kaznu zatvora u trajanju od 26 godina, koju mu je 2007. godine izreklo Apelaciono vijeće Suda BiH, zbog organizovanja prve zločinačke organizacije u BiH u sklopu koje je počinio niz najtežih krivičnih djela.

Ferid Okić, bivši policajac porijeklom sa Kosova, osuđen je zbog organizacije i rukovođenja zločinačkom organizacijom koja se bavila međunarodnim "švercom" više desetina kilograma heroina i velikih količina ekstazija.

Okić i njegova zločinačka grupa optužena je i za nekoliko otmica prilikom kojih su od porodica otetih tražene otkupnine i oduzimana imovina. Okić je osuđen i za razbojništva i oružane pljačke Union banke i "BH pošte" prilikom kojih je ukradeno oko 630.000 KM.

Bjekstvo je pokušao da organizuje i u julu 2008. godine, ali je SIPA osujetila taj plan.

Većina organizatora bijega radila je u zatvorskoj brusionici. Otkriveni su, dodaju u zatvoru, tako što su na nekoliko mjesta bile ugrađene male kamere za koje nisu znali.

Ranije su u racijama kod njih pronađeni puška bez municije, samostrel i ljestve. Bježanje iz zatvora pokušavano je i sprečavano nekoliko puta do sada.

Većina zatvorenika u Zenici priključila se vehabijskom pokretu.

- U KPZ Zenica ima više od 200 pripadnika vehabijskog pokreta koji imaju privilegije veće od svih ostalih zatvorenika. Njima je za posebno obavljanje vjerske službe, koja se razlikuje od one koju upražnjavaju Bošnjaci selefije, dodijeljena prostorija za kulturne djelatnosti. Zbog toga je ukinut rad kulturnih sekcija u tom prostoru - rečeno je "Glasu Srpske" u KPZ Zenica.

U KPZ kažu da vehabije u ćelijama imaju radikalnu islamsku i literaturu za pravljenje eksplozivnih naprava.

- Oni su nekim od zatvorenika zaprijetili smrću, jer su ih navodno "izdali kao braću". Riječ je o nekoliko Bošnjaka koji neće da im se priključe i o dvojici koji su nekad bili vehabije - kažu u zatvoru.

Vehabije su, navodno, bijeg pripremale u posljednja dva mjeseca.

U policiji Ze-Do kantona juče nismo uspjeli doći do izjave o ovom incidentu.

Josip Pojavnik kaže da pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) nisu učestvovali u akciji sprečavanja bijega iz zatvora i kasnijem pretresu ćelija.

- Pripadnici SIPA izvršili su kontrolu jednog pritvorenog lica i ništa više. Interesovalo ih je da li je to lice obavilo određene posjete - kaže Pojavnik.

Vehabije

KPZ Zenica tvrdi da su vehabije u KPZ veoma agresivne.

- Niko im se ne smije suprotstaviti ni kad u vrijeme odmora ostale zatvorenike ometaju uzvicima "alahu ekber". U vrijeme Bajrama kino-sala bila je rezervisana za njihovo klanjanje koje nije u skladu sa našim tradicionalnim vjerskim običajima - kažu u KPZ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana