Većim kaznama do jače borbe protiv korupcije

Vedrana Kulaga
Većim kaznama do jače borbe protiv korupcije

Sarajevo - Na adresu BiH godinama stižu upozorenja da borba protiv korupcije ne donosi priželjkivane rezultate, što potvrđuju podaci da optuženi mahom prolaze sa blagim kaznama ili uslovnom, ali to bi se moglo promijeniti u narednom periodu.

Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH organizovao je krajem aprila 15. konferenciju predsjednika sudova i glavnih tužilaca u BiH na kojoj je, prema podacima koji su objelodanjeni, uz redovan presjek stanja u pravosuđu, poseban osvrt dat na procesuiranje predmeta organizovanog kriminala i korupcije.

Na konferenciji je usaglašeno ukupno 14 zaključaka u cilju, kako su kazali u VSTS-u, pravljenja određenih iskoraka u pravosudnom sistemu. U jednom od njih je jasno navedeno da sudovi treba da znatno pooštre kaznenu politiku u predmetima korupcije i organizovanog kriminala.

- Zajednički sastanak Stalne komisije za efikasnost tužilaštava i Stalne komisije za efikasnost i kvalitet sudova sa predstavnicima najviših sudskih i tužilačkih instanci zakazivaće se jednom mjesečno, u cilju definisanja i analize mjera za unapređenje procesuiranja predmeta korupcije i organizovanog kriminala te rješavanja ostalih sistemskih pitanja po potrebi - navedeno je dalje u zaključcima.

Predsjednik VSTS-a će u idućem periodu, kako je istaknuto, organizovati konferenciju za medije na kojoj će biti glavni tužioci Tužilaštva BiH, Federalnog tužilaštva, Republičkog javnog tužilaštva i Tužilaštva Brčko distrikta, kako bi bile prezentovane njihove uloge u sistemu borbe protiv korupcije i skrenuta pažnje na važnost aktivnog učešća ostalih, a posebno izvršne vlasti i agencija za sprovođenje zakona.

Kroz zaključke su pozvani predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti da usvoje izmjene i dopune zakona ili usvoje novi zakon o VSTS-u. Ukazano je i na potrebu da, radi postizanja veće efikasnosti sudova, predsjednici sudova treba da vode računa o ravnomjernoj preraspodjeli predmeta unutar suda.

Osim toga, pozvane su nadležne institucije BiH da, u što skorijem roku, usvoje revidiranu Strategiju za rad na predmetima ratnih zločina koja je poodavno usaglašena među nadležnima, ali je njeno usvajanje mjesecima blokirano u Savjetu ministara BiH.

Predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija je kazao da je potrebno unaprijediti pravosudni sistem i još predanije raditi na aktivnostima usmjerenim ka usklađivanju standarda pravosuđa u BiH sa onima koji su na snazi u EU.

- Mnogo toga je urađeno u skladu sa preporukama, međutim, čekaju nas još brojne aktivnosti koje moramo uraditi ako želimo da izvještaj Evropske unije bude povoljan za BiH u smislu priključivanja zajednici evropskih zemalja - rekao je Tegeltija.

Statistika

Statistike o presudama Suda BiH za koruptivna krivična djela od 2004. do kraja 2018. godine pokazuju da je pravosnažno presuđeno 175 muškaraca i 21 žena na ukupno 197 godina zatvora, a situacija se mijenjala i nakon što su okončane drugostepene i trećestepene presude. Presuđeni su uglavnom, prema dostupnim podacima, dobijali mizerne ili uslovne kazne. U istom periodu je, prema podacima Suda, optužbi oslobođeno 111 muškaraca i sedam žena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana