Vanredno povećanje penzija u Srpskoj do polovine ove godine

Srna
Vanredno povećanje penzija u Srpskoj do polovine ove godine

BANjALUKA - Penzioneri Srpske očekuju vanredno povećanje penzija do polovine godine.

Očekuju se  i izmjene Zakona o penzijskom osiguranju koje će predviđati usklađivanje penzija dva puta godišnje. 

O svemu ovome je razgovarano na sastanku Upravnog odbora Udruženja penzionera u Tesliću.

Redovno januarsko povećanje penzija bilo je do sada najveće. Ipak, zbog inflacije i povećanja iznosa komunalnih troškova u ovoj godini očekuju jedno vanredno povećanje iznosa penzija, kao i izmjene Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju gdje bi bilo propisano obavezno usklađivanje penzija dva puta godišnje, rekao je predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske Ratko Trifunović.

Novi ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić kaže da je pažljivo je saslušao zahtjeve penzionera.

- Primio k znanju njihove naredne planove. Mislim da su penzioneri uglavnom na nekom fonu kao i do sada. Možda će trebati dodatnih sredstava, ali to ćemo vidjeti prema mogućnostima - istakao je Egić.

Direktor Fonda PIO Mladen Milić je naveo da se, na osnovu ekonomskih parametara, od posljednjeg kvrtala protekle godine i prva dva mjeseca ove, stopa rasta inflacije polako smiruje i da dolazi do pada.

- Ukoliko dođe do povećanja plata, odmah će se to odraziti na učešće prosječne penzije u prosječnoj plati i sasvim sam siguran da će Vlada sa posebnom pažnjom, kao i što posvećuje najstarijoj populaciji, više od 277.000 korisnika prava Fonda, maksimalno voditi računa i imati razumijevanja da zadrži u ovim teškim ekonomskim, finansijskim i drugim uslovima, dostignuti materijalni položaj korisnika prava - rekao je Milić.

Svako povećanje, kažu penzioneri, ulijeva nadu da najstarija populacija nije zaboravljena. U posljednjih 10 godina penzije su povećane 20 puta, sedam redovno i 13 vanredno. Kumulativno povećanje veće je od 75 odsto.

- Samo u periodu januar 2022 - januar 2023. nominalno povećanje penzija je iznosilo 27,5 odsto, odnosno nepunih 30 odsto kumulativno i to je procentualno najveće povećanje penzija na prostoru bivše Jugoslavije - naglasio je Milić.

Republika Srpska ima više od 277 hiljada korisnika prava Fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje. Njihov prijedlog dopune Zakona o usklađivanju penzija mogao bi se naći pred poslanicima Narodne skupštine u drugom kvartalu ove godine.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana