Uhapšena bivša pripadnica jedinice "Zulfikar"

Srna
Uhapšena bivša pripadnica jedinice "Zulfikar"

Bivši pripadnik jednice "Zulfikar" takozvane Armije BiH Nada Radovan Tomanić (51) uhapšena je u SAD prema optužbama da je lagala da bi dobila američko državljanstvo, a za vrijeme oružanog sukoba u BiH učestvovala je u fizičkom i psihičkom zlostavljanju zarobljenih Srba, a objavilo je Ministarstvo pravosuđa.

Prema optužnici, ona je služila u Specijalnoj jedinici takozvane Armije BiH "Zulfikar" tokom oružanog sukoba u BiH devedesetih godina.

"Zajedno sa drugim vojnicima specijalne jedinice `Zulfikar`, Tomanićeva je navodno učestvovala u fizičkom i psihičkom zlostavljanju zarobljenika Srba u BiH na osnovu njihove etničke pripadnosti, vjere i pripadnosti određenoj društvenoj grupi", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva pravde SAD.

U optužnici je istaknuto da se Tomanićeva prilikom podnošenja zahtjeva za naturalizaciju lažno predstavila da nikoga nije progonila zbog vjeroispovijesti, pripadnosti određenoj društvenoj grupi ili političkog mišljenja i da nikada nije počinila krivično delo za koje nije uhapšena.

"Nada Tomanić uživa privilegije američkog državljanstva više od 10 godina, privilegije koje je navodno stekla laganjem da bi prikrila kršenja ljudskih prava koje je počinila u BiH", rekla je vršilac dužnosti pomoćnika državnog tužioca Nikol M. Argentijeri iz Kriminalističkog odjeljenja Ministarstva pravde.

Ona je naglasila da će Ministarstvo energično provoditi zakone o imigraciji da bi osiguralo da SAD ne služe kao sigurno utočište za progonitelje.

Tomanićeva se tereti po dvije tačke za nezakonito pribavljanje naturalizacije. Ako bude proglašena krivom, prijeti joj maksimalna kazna od 10 godina zatvora po svakoj tački. Osuda bi takođe rezultirala automatskim oduzimanjem američkog državljanstva. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana