Učesnici okruglog stola u Banjaluci: Ustavni sud BiH kreira politički sistem umjesto da brani Ustav

Srna, Agencije
Učesnici okruglog stola u Banjaluci: Ustavni sud BiH kreira politički sistem umjesto da brani Ustav

BANjALUKA - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas je je da je Ustavni sud BiH antiustavni sud i da se ne bavi odbranom Ustava, već kreiranjem političkog sistema.

- On je neovlašćeni sud za mnoga pitanja, proizveo je negativnu praksu koja nije dovela ni do kakvog pomirenja, a ni stabilizacije BiH. Ustavni sud BiH je međunarodni sud, koji nema nikakve veze sa domaćim pravosuđem. Sama činjenica da se tamo nalaze strane sudije, govori da je to nonsens u pravnom poretku - istakao je Dodik u ANURS-u, nakon Okruglog stola o ulozi Ustavnog suda BiH.

Rekao je da nijedna zemlja nema ovakav slučaj kao BiH, da su sudije stranci.

- Ovo predugo traje i time se pokazuje da je BiH kreirana od strane stranaca. Ustavni sud BiH odgovara strancima, a ne BiH i donio je niz antiustavnih, ništavnih odluka. Time je proizveo našu politiku koja ide za tim da se vratimo na ustavni poredak, kao jedini mogući racionalan pristup organizacije društvenog i političkog života na ovim prostorima - naveo je Dodik.

Napominje da nema ni jedne zemlje na svijetu, osim BiH, u kojoj su sudije Ustavnog suda stranci.
-To smo gledali samo kad je bio period inkvizicije i kolonijalnih uprava, da su stranci bili ujedno sudije - rekao je Dodik.
Dodik je istakao da se time daje do znanja da su BiH apsolutno kreirali stranci.
-Ustavni sud je onaj koji odgovara strancima, a ne BiH. Ustavni sud je donio niz antiustavnih, ništavnih, odluka i proizveo našu politiku koja ide za tim da se vratimo na ustavni poredak kao jedini mogući racionalni pristup organizaciji društvenog i političkog života na ovom prostoru. Ukoliko to ne uspijemo, naravno da će Republika Srpska kreirati svoj odnos prema tome", rekao je Dodik.
On je ponovio da je za Republiku Srpsku neprihvatljivo da se u Ustavnom sudu BiH nalaze stranci.
-Za nas je neprihvatljivo da se Ustavni sud bavi pitanjima i donosi mimo Ustava odluke. Za nas je neprihvatljivo da je Ustavni sud pribavio sebi dodatna ovlaštenja da se bavi svim pitanjima, pa time, na neki način, postao i vrhovni sud u BiH, čime se želi stvoriti praksa da se upravo taj sud nekad i desi - istakao je Dodik.
On je rekao da je po tom pitanju potrebno što više javnog dijaloga, istakavši da je u tom smislu dobro koncipiran današnji okrugli sto.
Dodik je rekao da je uvjeren da će izneseni referati na okruglom stolu na najbolji mogući način oslikati realnu pravno-formalnu poziciju Ustavnog suda BiH i "nakaradnu praksu koju je taj sud ovdje promovisao kao takvu".
Okruglom stolu prisustvuju predsjednik Ustavnog suda Republike Srpske Džerard Selman, predsjednik ANURS Rajko Kuzmanović i članovi Akademije, te predstavnici akademske zajednice Srpske.

- Cilj okruglog stola "Uloga Ustavnog suda BiH u primjeni Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH", koji se danas održava u ANURS-u, jeste da se sagleda 25 godina postojanja i rada Ustavnog suda BiH i utvrde posljedice njegovih odluka - rekla je akademik Snežana Savić.
Ona je istakla da je to posebno bitno jer je Ustavni sud BiH samim Ustavom BiH predviđen kao zaštitnik tog ustava.
-Bili smo svjedoci vrlo često da je (Ustavni sud) u mnogim dosadašnjim odlukama kreirao pravni poredak BiH, čime je uticao na entitetski položaj prije svega Republike Srpske - istakla je Savićeva novinarima.
Ona je istakla da očekuje da će učesnici okruglog stola, koji je organizovao ANURS, referatima i diskusijama uspjeti zauzeti naučni, racionalan i realan stav prema rezultatima prakse Ustavnog suda BiH.
 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana