U Siriji poginula 43 lica iz BiH, 50 ih se vratilo

Srna
U Siriji poginula 43 lica iz BiH, 50 ih se vratilo

Sarajevo - Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio je danas u Sarajevu da oko 130 državljana BiH trenutno boravi na ratištima u Siriji, a da ih je do sada poginulo 43, a oko 50 ih se vratilo u BiH.

Mektiću je, prethodno, u dijelu sjednice Predstavničkog doma o pitanjima poslanika, šef kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac postavio pitanje da li je tačno da i dalje raste broj lica iz BiH koja odlaze na ratišta u Siriji i Iraku i šta institucije BiH konkretno rade na sprečavanju njihovog djelovanja.

Košarac je rekao da su prije nekoliko dana mediji u BiH, pozivajući se na zvanični izvještaj Bezbjednosno-obavještajne agencije Hrvatske, objavili više nego alarmantne podatke prema kojima je broj radikalnih islamista iz BiH, koji su se pridružili teroristima "Islamske države" u Siriji i Iraku, premašio 600 lica, i da ta cifra i dalje raste.

Košarac je upitao, ako su ovi podaci tačni, šta institucije BiH zadužene za bezbjednost preduzimaju da se zaustavi rast odlazaka državljana BiH na ova ratišta, koliko se takvih lica vratilo u BiH i šta su pravosudne institucije na nivou BiH preduzele da se prema tim licima primijene nove odredbe dopunjenog Krivičnog zakona BiH koje su na snagu stupile u junu 2014. godine, a koje predviđaju višegodišnje zatvorske kazne za lica koja se pridružuju stranim paravojnim i terorističkim organizacijama poput Islamske države.

Košarca je interesovalo da li je bilo koje lice pred Sudom BiH osuđeno na osnovu izmijenjenog Krivičnog zakona BiH, koji je na snazi više od godinu dana.

Mektić je rekao da je za ovo saznao iz medija."Iskreno, sumnjam da je to zvaničan podatak hrvatske obavještajne službe, sa kojom imamo dobru saradnju, ali te podatke od njih nismo dobili. Mi vrlo ozbiljno pratimo to stanje već nekoliko godina i raspolažemo informacijom da oko 130 državljana BiH trenutno boravi na ratištima u Siriji", naveo je Mektić i dodao su 43 lica iz BiH poginula u tim sukobima, a oko 50 ih se vratilo u BiH.

Prema njegovim riječima, podneseno je 19 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima učešće i podstrekavanja u učešću lica iz BiH na stranim ratištima, od čega je podignuto 18 optužnica koje čekaju na potvrđivanje u Sudu BiH, tako da do danas nema još nijedne presude za ova krivična djela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zemljotres u BiH!
Zemljotres u BiH!
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana