U Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH od 11 rukovodilaca samo jedan Srbin

Željka Domazet
U Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH od 11 rukovodilaca samo jedan Srbin

Sarajevo - Od 11 rukovodećih pozicija u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH samo na jednoj je predstavnik srpskog naroda, čime je nacionalni balans totalno narušen i to na štetu Srba.

Pozicije ministra i zamjenika ministra su, u skladu sa rotacijom i dogovorom političkih stranaka, zauzeli Semiha Borovac iz reda bošnjačkog i Predrag Jović iz reda srpskog naroda, ali su problem ostale rukovodeće pozicije u ministarstvu na kojima su uglavnom Bošnjaci.

Sekretar ministarstva Dragomir Kovač jedini je iz reda srpskog naroda, dok je na ostalim pozicijama sedam Bošnjaka i tri Hrvata.

Kada je o Bošnjacima riječ, Sektor sa posebnim zadatkom vodi Bošnjak Mustafa Alikadić, na čelu Sektora za ljudska prava je Saliha Đuderija, dok je za v.d. rukovodioca Sektora za obnovu, razvoj, monitoring i regionalne centre nakon smrti Muje Jejine prije nekoliko mjeseci imenovana Altijana Hatibović. Predstavnik bošnjačkog naroda Ruzmira Tihić-Kadrić je na čelnoj poziciji Sektora za iseljeništvo, a direktor Agencije za ravnopravnost polova u BiH koja radi pri ministarstvu je Samra Filipović-Hadžiabdić.

Da nije vodila računa o poštovanju Ustava i zakona u BiH, niti o popisu iz 1991. godine iako je dužna da to čini, najbolje pokazuje činjenica da je Borovčeva na čelo Sektora za opšte, pravne i finansijsko-materijalne poslove, nakon odlaska Zorana Dakića u penziju prije mjesec, za vršioca dužnosti imenovala svog savjetnika Dalidu Međedović, takođe iz reda bošnjačkog naroda.

Zastupnik BiH pred Sudom za ljudska prava u Strazburu je Monika Mijić koja je iz reda hrvatskog naroda, ali ista prava da predstavlja BiH u Strazburu ima i Zikreta Ibrahimović iz reda bošnjačkog naroda koja je zamjenik Mijićeve.

Sektor za izbjeglice iz BiH i raseljene osobe i stambenu politiku vodi Mario Nenadić iz hrvatskog naroda, a interni revizor je Davor Palinić, koji je takođe iz reda Hrvata.

Izvor "Glasa Srpske" blizak ministarstvu kaže da je Borovčeva u više navrata upozoravana na nacionalni disbalans kada je riječ o rukovodećim pozicijama, ali da se ona ne osvrće na upozorenja.

Na pitanja u vezi sa ovim problemom Borovčeva nije htjela da odgovori kada smo je o tome upitali prošle sedmice u Parlamentu BiH, gdje je prisustvovala konferenciji.

- Nemojte me presretati po hodnicima. Uputite pitanja na moj kabinet - rekla je ljutito Borovčeva. Na pitanja "Glasa" upućena u Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice niko nije odgovorio.

Predrag Jović, zamjenik Semihe Borovac, priznaje da ima problema u vezi sa rukovodećim pozicijama u ministarstvu i obećava da će to uskoro biti ispravljeno.

- Biće raspisan konkurs za dva mjesta pomoćnika, tako da ćemo insistirati na tome da, od pet, dva sektora budu srpska - rekao je Jović i istakao da, što se tiče ostalih zaposlenih u tom resoru, nema problema jer ih je zaposleno od 30 do 35 odsto iz srpskog naroda.

Pozicije na kojima su Bošnjaci

- rukovodilac Sektora sa posebnim zadatkom

- rukovodilac Sektora za ljudska prava

- rukovodilac Sektora za obnovu, razvoj, monitoring i regionalne centre

- rukovodilac Sektora za iseljeništvo

- rukovodilac Sektora za opšte, pravne i finansijsko-materijalne poslove

- direktor Agencije za ravnopravnost polova

- zamjenik zastupnika BiH pred Sudom za ljudska prava u Strazburu

Pozicije na kojima su Hrvati

- zastupnik BiH pred Sudom za ljudska prava u Strazburu

- rukovodilac Sektora za izbjeglice iz BiH i raseljene osobe i stambenu politiku

- interni revizor

Pozicije na kojima su Srbi

- sekretar Ministarstva

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana