Tužioci traće vrijeme i novac na nesuvisle istrage

Marijana Miljić
Tužioci traće vrijeme i novac na nesuvisle istrage

Banjaluka - Tužilaštvo BiH pokrenulo u posljednje vrijeme nekoliko bombastičnih istraga u vezi sa usvajanjem ili neusvajanjem zakonskih akata i primjenom sudskih odluka u institucijama BiH, a da su kritičari tih poteza bili u pravu, pokazalo se njihovim okončavanjem bez podizanja optužnice.

U Tužilaštvu su potvrdili da su obustavili istragu koja se odnosila na neizvršavanje odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa Zakonom o jedinstvenom matičnom broju (JMB), a da je donesena odluka o nesprovođenju istrage u vezi sa usvajanjem ugovora o razgraničenju BiH i Crne Gore u Parlamentu BiH.

- Tužilaštvo BiH je te odluke donijelo krajem 2015. godine - rekao je portparol te institucije Boris Grubešić.

Tužilaštvo je u junu 2013. godine započelo istragu zbog neizvršenja odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa Zakonom o JMB. Istraga je pokrenuta da bi bilo utvrđeno da li postoje pojedinci koji su u Parlamentu BiH s umišljajem spriječili sprovođenje odluke Ustavnog suda BiH. Kada je riječ o razgraničenju BiH i Crne Gore, Tužilaštvo je u decembru 2015. godine zatražilo od Predstavničkog doma Parlamenta BiH informacije u vezi sa glasanjem o ratifikaciji ugovora o granici. Predstavnički dom je 24. novembra 2015. godine dao saglasnost za ratifikaciju ugovora o granici kojim Sutorina ostaje u sastavu Crne Gore. Tokom glasanja došlo je do tehničkih problema, a istraga je pokrenuta na osnovu krivične prijave Tužilaštvu BiH.

- Nakon razmatranja prijave donesena je naredba o nesprovođenju istrage - kazao je Grubešić.

Tužioci još nisu odustali od istrage u vezi sa nesprovođenjem odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci" kojom je naloženo da nacionalnim manjinama u BiH bude dato pravo kandidovanja za sve pozicije u vlasti.

- Ta istraga je pokrenuta 2013. godine i još traje i preduzimamo procesne aktivnosti - kazao je Grubešić.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Dušanka Majkić rekla je da se postavlja veliko pitanje koliko su pomenute istrage bile opravdane.

- Šta Tužilaštvo BiH može uraditi u slučajevima kada je organ odlučivanja kolektivni kao što je Parlament ili Savjet ministara BiH. U ovim institucijama odluke se ne donose pojedinačno nego kolektivno. Poslanici su izabrani da zastupaju određene političke stavove i ne mogu odgovarati zbog toga, jer oni su i ustavno oslobođeni bilo kakve odgovornosti po tom osnovu. Neshvatljivo je da poslanici moraju odgovarati Tužilaštvu zato što nešto nisu usvojili - kazala je Majkićeva.

I sama se našla pod istragom Tužilaštva BiH i davala izjavu u vezi sa angažmanom u komisiji koja je trebalo da obezbijedi dogovor kako bi bila izvršena odluka suda u slučaju "Sejdić i Finci".

- Vjerujem da će i taj predmet biti okončan na isti način kao i istrage koje se odnose na Zakon o JMB i Sutorinu. Tužilaštvo u ovim predmetima samo tumara i gubi vrijeme. Ima mnogo više predmeta na kojima bi Tužilaštvo BiH trebalo da radi. Ova pravosudna institucija ima ogroman broj predmeta koji godinama stoje u ladicama - kazala je Majkićeva i podsjetila da se povećava broj sudija i tužilaca i rastu budžeti pravosudnih institucija, ali da to ne prate rezultati njihovog rada.

Advokat Milan Romanić rekao je da bi Visoki sudski i tužilački savjet BiH (VSTS) trebalo da uradi analizu rada Tužilaštva BiH i da konačno utvrdi kakve istrage pokreću, a koji predmeti i dalje stoje u ladicama.

- Jedino na taj način moguće je Tužilaštvu ukazati na greške. Informacije sa kojima javnost sada raspolaže pokazuju da ova pravosudna institucija nije zaslužila prolaznu ocjenu - kazao je Romanić i dodao da je očigledno da Tužilaštvo BiH slabo pokreće istrage o ratnim zločinima nad Srbima i da to pokazuje da je pod uticajem politike.

Istraga i o popisu

Tužilaštvo BiH najavilo je prije nekoliko dana da će otvoriti istragu u vezi sa popisom stanovništva s ciljem da bude utvrđeno da li postoje elementi krivičnog djela koji ugrožavaju utvrđivanje konačnih rezultata.

- Formiran je predmet i biće određen tim tužilaca i istražilaca koji će istražiti aktivnosti u vezi sa popisom stanovništva u BiH. Popis stanovništva je koštao 50 miliona KM i u slučaju da propadne, propao bi i novac iz budžeta - saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Zvaničnici RS istakli su da je ta istraga opravdana ako će biti usmjerena na zloupotrebe u procesu popisa stanovništva, jer ima indicija da su se ljudi lažno prijavljivali na određene adrese. Upozorili su da je istraga potpuno pogrešan potez ako će time biti vršen pritisak na statističke agencije koje treba da utvrde konačne rezultate popisa.

- Obustavljena istraga koja je zbog neizvršenja odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa Zakonom o jedinstvenom matičnom broju pokrenuta u junu 2013. godine

- Donesena naredba o nasprovođenju istrage o ratifikaciji ugovora o granici između BiH i Crne Gore iako je Tužilaštvo u decembru 2015. zatražilo od Predstavničkog doma Parlamenta BiH dokumenta u vezi sa odlukom

- Još traje istraga Tužilaštva BiH pokrenuta u decembru 2013. zbog nesprovođenja odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zemljotres u BiH!
Zemljotres u BiH!
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana