Tribina u Beogradu: Niko ne može tražiti od Srbije i Srpske da djeluju protiv svojih interesa

Srna, RTRS
Tribina u Beogradu: Niko ne može tražiti od Srbije i Srpske da djeluju protiv svojih interesa

BEOGRAD - U slučaju ukrajinske krize niko nema prava da od Srbije i Republike Srpske traži da djeluju protiv svojih interesa, a srpskom narodu sada je sloga najpotrebnija, posebno kada je napadnuta sa svih strana".

 

Poručio je to  šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović u Beogradu, otvarajući tribinu o temi "Srpska i Srbija u pozadini globalnog sukoba u Ukrajini", uz učešće analitičara iz Republike Srpske i Srbije.

Cicović je ocijenio da Republika Srpska i Srbija jedino principijelnim stavom u odnosu na krizu u Ukrajini mogu da se sačuvaju od spoljnih i unutrašnjih pritisaka, bar za neko vrijeme.

- Važno je istaći da na tom putu moramo i valja istrajati - naglasio je Cicović.

On je rekao da Srbija i Srpska nisu, ne mogu i ne smiju, ni najmanjom nesmotrenošću, učiniti bilo šta protiv svoje političke i vojne neutralnosti, jer bi tako postale strane u sukobu koji nije njihov.

- Samo principijelnim stavom Republike Srpske i Srbije - i Evropa i Rusija, moguće je pomiriti ekonomske i političke interese - saradnju sa EU i istovremeno saradnju sa Rusijom sa kojom dijelimo duhovne, kulturne, istorijske i druge vrijednosti - rekao je Cicović.

Uz podsjećanje da je jedna od teza za ovu tribinu i "Kako /od/braniti interese Srpske i Srbije do okončanja globalne igre u Ukrajini?", Cicović je napomenuo da je u narodnim i državnim poslovima uvijek bilo i biće posebno važno očuvanje slobode, naroda i teritorije, imati političku i vojnu samostalnost, kao i iskrene prijatelje u svijetu.

- To su interesi i Republike Srpske i Srbije, uvijek pa i sada kad ih politički Zapad napada i češće, i oštrije, pa ih tako /češće i oštrije/ valja i braniti - ne samo do okončanja globalne igre u Ukrajini, jer će i poslije toga itekako biti potrebe za tim, kao što je bilo i prije događaja u Ukrajini - rekao je on.

U svemu tome, kaže Cicović, Srbija i Republika Srpska, svaka na svoj način i u svom obimu, a i zajedno, mogu naći načina da prođu bez većih političkih gubitaka i da po svaku cijenu ne dozvole da postanu kolateralna greška, bilo čija.

- U tome nam, možda više nego išta drugo, može pomoći svesrpsko jedinstvo, osjećanje iskrenog i dubokog uvjerenja svih nas da je srpski prostor sa dvije strane Drine jedan prostor, jedan u jeziku, vjeri, istoriji, tradiciji, kulturi, nacionalnim interesima, pa i budućnosti - naveo je on.

Dodao je da staroj krilatici "Samo sloga Srbe spasava" još nije isteklo vrijem i podvukao da bi prije rekao da je "sloga najpotrebnija sada kad je napadnuta sa svih strana".

On je dodao da proevropsko opredjeljenje Srbije i Srpske ne znači, da su protiv Rusije i da su spremne da, zarad "evropskog puta", učine bilo šta na štetu suvereniteta svojih država.

Cicović je izrazio nadu da će sve ono što se kaže na ovoj tribini istovremeno doprinijeti i svesrpskom jedinstvu, slozi, punom zajedništvu.

 Politikolog Nenad Kecmanović je rekao da se oslonac srpske neutralnosti nalazi u Rusiji i da zato susret srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom „predstavlja veliko ohrabrenje za obje srpske zemlje - Republiku Srpsku i Srbiju“.

Kecmanović je rekao da „niko danas ne osporava da će Rusija i Kina pobijediti, da je američka moć u opadanju i da je EU u propadanju, kao i da SAD više ne prednjače, nego sprečavaju druge da napreduju“.

-U tom kontekstu i mi treba da projektujemo našu politiku i političku neutralnost - istakao je Kecmanović na tribini.

Sva ispitivanja javnog mnjenja, tvrdi  on, „pokazuju da je u Srbiji i Srpskoj narod u vrlo visokom procentu oko 80 odsto protiv sankcija Rusiji, a da je podrška evrointegracijama na istorijskom minimumu od 35 odsto“.

Kecmanović je ocijenio da će vlasti u Srpskoj i Srbiji imati i unutrašnji otpor neutralnosti, kao i da Zapadu, na meniju pritisaka, ostaje „divide et impera“ (zavadi, pa vladaj), odnosno „bacanje kostiju“ između Srpske i Srbije i konstruisanje nekog rivaliteta između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Dodika.

On je naveo da je Moskva navela „sankcije“ kao „crvenu liniju“ prijateljstva, „koje nisu Rusiji uvele ni Srbija, ali ni BiH, jer Dodik blokira da ih uvede“.

Tribinu "Srpska i Srbija u pozadini globalnog sukoba u Ukrajini" organizovali su portali "Sve o Srpskoj" i "Fakti", uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, a učestvovali su istaknuti analitičari iz Srbije i Republike Srpske.

Britanski stručnjaci

Dekan banjalučkog Fakulteta bezbjednosnih nauka Predrag Ćeranić rekao je povodom najave Velike Britanije da će u BiH poslati vojne stručnjake - da oni nisu tu da bi pomogli BiH ili bilo kome u BiH, već da bi realizovali britanske interese i ostvarili svoje ciljeve.

-O čemu se to radi? Ne vjerujem u neku vojnu intervenciju i primjenu tvrde moći, jer na ovom prostoru biće borba za javno mnjenje i političko odmjeravanje snaga, pri čemu je BiH apostrofirana jer su u oktobru izbori.  rekao je Ćeranić u Beogradu na tribini „Srpska i Srbija u pozadini globalnog sukoba u Ukrajini“.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zemljotres u BiH!
Zemljotres u BiH!
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana