Talić izabran za predsjednika banjalučke gradske skupštine

Srna, Vesna Popović
Talić izabran za predsjednika banjalučke gradske skupštine

Banjaluka - Nezavisni odbornik Zoran Talić večeras je većinom glasova izabran za predsjednika Skupštine grada Banjaluka.

Za izbor Talića glasao je 21 odbornik, jedan je bio protiv, dok su tri odbornika bila suzdržana.


Talić je bio jedini kandidat za predsjednika gradske Skupštine kojeg su predložile vladajuće stranke, nakon što kandidat PDP-a Draško Stanivuković nije dobio potreban broj glasova na sjednici Komisije za izbor i imenovanja.

Talić je izjavio ranije danas da mu je cilj rad u opštem interesu grada, na privlačenju investicija i rješavanju drugih pitanja značajnih za građane, te da u tome ima podršku gradonačelnika Igora Radojičića.

"Jedan od najvećih angažmana biće privlačenje privrednika, domaćih i stranih, da otvaramo radna mjesta i da ne budemo taoci stanja u kojem se sada nalazimo", naveo je Talić.

To mjesto je ostalo upražnjeno nakon što je Budimir Balaban na početku sjednice podnio neopozivu ostavku neposredno prije nego što je trebalo da bude razriješen dužnosti. Nakon ovog poteza Balabana, prema poslovniku, nije bilo ni rasprave ni glasanja o zahtjevu za njegovo razrješenje. Za njegovog nasljednika Komisija za izbor i imenovanja, nagrade i priznanja je predložila jedino Talića.

Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da Talić ima podršku da ubuduće predsjedava Skupštini grada.

- Balabanova ostavka predstavlja izuzetno dobar odnos prema građanima i sada je najvažnije da gradski parlament nastavi normalan rad. Poslije izlaska Balabana i njegovih istomišljenika iz DNS-a, vladajuća koalicija ima komotnu skupštinsku većinu, a pridužili su nam se Talić i nezavisni odbornik Tatjana Čičić-Odžaković - naglasio je Radojičić.

Dodao je da, generalno, očekuje široku podršku odbornika, bez obzira na kojoj strani političkog fronta se nalaze.
Balaban je objasnio da je podnio ostavku iz dva razloga.

- Prvi je što građane ne interesuje ko je predsjednik Skupštine grada. Na izborima sam se kandidovao za odbornika kako bih radio u interesu građana, a ne za predsjednika Skupštine. Sada se i vraćam poslu odbornika. Drugi je da moje kolege iz Skupštine nisam želio da dovodim u nezgodnu poziciju da biraju - naglasio je Balaban.

Kandidat za predsjednika Skupštine grada Zoran Talić je izjavio da mu je cilj rad u opštem interesu grada, na privlačenju investicija i rješavanju drugih pitanja značajnih za građane, te da u tome ima podršku gradonačelnika Radojičića.

- Treba graditi jak privredni ambijent, svakoj porodici obezbijediti vrtić, riješiti pitanje snabdijevanja vodom i druge probleme - istakao je Talić.

Prema skupštinskoj diskusiji, Talića je podržao i DNS, odnosno njegov jedini odbornik Boran Bosančić. Isti stav imao je i šef Kluba odbornika SP-a Milan Milaković.
- Izvršni odbor GO SP-a u srijedu uveče dao je saglasnost Klubu da podrži imenovanje Talića - kazao je Milaković.

Imenovanju Talića protivila su se četiri odbornika novoformiranog kluba "Sloboda" i PDP-ovac Draško Stanivuković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana