Svjetski mediji o usvajanju rezolucije: Srbija digla snažan glas protiv

Tanjug
Svjetski mediji o usvajanju rezolucije: Srbija digla snažan glas protiv

Svjetske novinske agencije i mediji prenijeli su vijest da je danas na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija usvojena rezolucija o Srebrenici, uz ocjenu da je protiv te rezolucije Srbija digla snažan glas protiv.

Italijanska Ansa prenijela je da je usvojena rezolucija, kao i da Srbija smatra da Zapad rezolucijom ponovo rasplamsava tenzije na Balkanu.

Grčki list Avgi uz vijest o sjednici, prenio je i navode diplomatskih izvora da nije pravo vrijeme za rezoluciju, jer može da pošalje poruku koja ne promoviše regionalno pomirenje i perspektivu pristupanja Balkana Evropskoj uniji.

Takođe, list je citirao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je pozvao "braću Grke da se uzdrže".

Ruski Tass uz vijest o usvajanju rezolucije prenio je izjavu ruskog ambasadora pri UN Vasilija Nebenzje koji je rekao da sponzori rezolucije GS UN o Srebrenici guraju BiH u konfrontaciju, ne obazirući se na cijenu koju je platila tokom građanskog rata 1990-ih kada je stradalo 100.000 ljudi, kao i da žrtve tog rata nisu bili samo Bošnjaci, već i Srbi i Hrvati.

Britanski Rojters prenio je da je rezolucija usvojena većinom od 84 glasa za, ali i to da su nakon usvajanja u gradovima širom Srbije i Republike Srpske brojni građani izašli sa zastavama na ulice i noseći transparente "Mi nismo genocidni narod, mi pamtimo".  

Američki AP je prenio je da je rezolucija usvojena sa 84 glasa za iako su se predlagači nadali da će imati najmanje 100 glasova, kao i da je to odraz zabrinutosti mnogih zemalja o uticaju glasanja na napore za pomirenje u duboko podijeljenoj BiH.

AP ističe i da su 22 zemlje preskočile sastanak i da nisu glasale.

Francuski portal France24 prenio je tekst agencije AFP u kome je ocijenjeno da su protiv rezolucije snažan glas digli Srbija i "bosanski Srbi".

Takođe, prenose i da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tokom sjednice bio ogrnut zastavom Srbije.

Ukrajinski Interfaks prenio je da su se rezoluciji žestoko usprotivili Srbija i etnički Srbi u BiH.

Austrijski Orf prenio je da je rezolucija usvojena uprkos velikom broju glasova protiv i uzdržanih.

Holandski NL tajms podsjetio je uz vijest o sjednici GSUN, da je  Međunarodni sud pravde presudio 2007. godine da se u Srebrenici dogodio genocid, ali da Srbija nije kriva.

Vijest o usvajanju rezolucije prenijeli su i brojni albanski mediji, Al džazira, Glas Amerike itd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana