Svjedoci govorili o ubistvima Srba u Zalazju

Srna
Svjedoci govorili o ubistvima Srba u Zalazju

Sarajevo - Na suđenju bivšim pripadnicima takozvane Armije BiH Izetu Arifoviću, Suadu Smajloviću i Amiru Salihoviću za zločine protiv srpskog civilnog stanovništva, svjedokinje Tužilaštva BiH govorile su o ubistvu i nestanku braće i muževa u selu Zalazje, na području opština Srebrenica u julu 1992. godine.

Svjedok Dragica Lazarević ispričala je da su njena dva brata Branko i Petko Simić nestali 12. jula 1992. godine u selu Zalazje, a da je isti dan poginuo njen suprug Momir Lazarević.


Ona je posvjedočila da je o sudbini braće saznala od preživjelih Milomira Lazarevića i Milana Jeremića, koji su se, kako kaže, izvukli iz Zalazja.

"To je bilo dva dana nakon što su se izvukli. Došla sam u bolnicu u Bratunac, a oni su došli iz Zalazja i rekli su mi da je Momir poginuo i da su ga našli na ulici mrtvog", rekla je Lazarevićeva.

Ona je ispričala da su joj Milomir Lazarević i Milan Jeremić prenijeli da je "došao Naser plavim kamionom".

"Oni su bili u potkrovlju i čuli su glas. Petko je bio ranjen u vrat i Naser je rekao: `Previjte Peru`. Njih šestoricu su pokupili u kamion i odvezli. Od tada im se gubi svaki trag", posvjedočila je Lazarevićeva.

Ona je rekla da je kasnije, kada je došla u Srebrenicu 1995. godine, od prijatelja saznala da su joj braća ubijena, dodajući da su njihova tijela pronađena 2010. godine, a sahranjeni su dvije godine kasnije, prenosi Birn.

"Tijelo muža sam dobila nakon tri dana u razmjeni. Mogla sam ga prepoznati samo po garderobi. Bio je crn kao ekran. Nisam mogla vjerovati da leš onako može izgledati poslije tri dana. Ne samo on, još 14 njih je bilo u razmjeni", navela je Lazarevićeva.

Radenka Tubić je posvjedočila da je njen suprug Miladin Tubić nestao 12. jula 1992. godine u Zalazju.

Ona je navela da je o okolnostima nestanka saznala od Milana Jeremića i izvjesnog Veljka, koji su joj prenijeli da je njen muž odveden živ prema Srebrenici.

"Muža nisam vidjela od 12. jula 1992. godine, niti sam bilo šta saznala o njemu. Nadala sam se razmjeni. Obavijestili su me 2010. da su nađene kosti i sahranjen je 2012. godine", navela je Tubićeva.

Tokom ukarsnog ispitivanja svjedokinje su potvrdile da su njihova braća i muževi bili vojno angažovani u Zalazju.

Bivši pripadnici takozvane Armije BiH Izet Arifović, Suad Smajlović i Amir Salihović optuženi su za ubistva civila srpske nacionalnosti počinjena u junu i julu 1992. na području Srebrenice i Bartunca.

Nastavak suđenja biće naknadno zakazan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana