Sve manje optimizma da će predmeti ratnih zločina biti dovedeni do kraja: Opstrukcije jače od svih strategija

Marijana Miljić Bjelovuk
Sve manje optimizma da će predmeti ratnih zločina biti dovedeni do kraja: Opstrukcije jače od svih strategija

BANjALUKA - Na osnovu dostavljenih statističkih podataka jasno je da svi predmeti ratnih zločina neće biti okončani u roku, odnosno do kraja godine. Vrijeme curi i zbog mnogobrojnih opstrukcija pojedini slučajevi neće biti procesuirani jer ostajemo i bez svjedoka i bez izvršilaca.

Poručeno je to iz Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih uoči nove sjednice Nadzornog tijela za praćenje aktivnosti iz Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

Naime, na prošloj sjednici Nadzornog tijela, koja je održana polovinom jula, obećano je da će članovima pomenutog tijela biti dostavljen detaljan statistički prikaz o broju riješenih i neriješenih predmeta ratnih zločina prije nove sjednice, koja bi trebalo da bude održana sutra u Sarajevu.

- Sudeći prema materijalu koji je stigao za novi sastanak Nadzornog tijela, evidentno je da dosadašnjom dinamikom neće biti moguće riješiti sve predmete do kraja godine, odnosno u roku koji je definisan Revidiranom strategijom. Prije davanja konačne ocjene sačekaću sastanak kako bismo imali i zvanično objašnjenje od strane Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS), kao podnosioca izvještaja, koji period je prema njihovom mišljenju potreban da se riješe svi predmeti - poručio je direktor Centra Viktor Nuždić.

Naglasio je da je neminovno da vrijeme teče i da zbog mnogobrojnih opstrukcija dobar dio predmeta neće ni biti procesuiran.

- Takav epilog će uslijediti jer s vremenom ostajemo bez svjedoka, a i izvršilaca ratnih zločina - poručio je Nuždić.

Predstavnici Republike Srpske do sada su u više navrata naglasili da pravosudne institucije na nivou BiH svjesno odugovlače u procesima protiv istaknutih bošnjačkih oficira i vojnika te da to počinje da vrijeđa zdrav razum. To je posebno vidljivo u predmetima “Dobrovoljačka”, “Atif Dudaković” te odnedavno slučaju “Jošanica” u kojima postoje opstrukcije s ciljem da optuženi nikada ne budu osuđeni za najteža krivična djela. Kada je riječ o Jošanici, tu je tek pokazana sva farsa pravosuđa BiH jer je Sud BiH prvo odbio, a zatim za manje od 24 časa potvrdio optužnicu za zločine nad srpskim civilima kod Foče. Takvim njihovim potezom prikazan je cirkus u pravosuđu BiH. U Jošanici je ubijeno 56 civila srpske nacionalnosti, a najmlađa žrtva imala je svega dvije godine. Neke od žrtava su mučene i ubijene na svirep način.

Revidirana strategija za rad na predmetima ratnih zločina je, nakon dvogodišnje blokade od strane Bošnjaka, usvojena 24. septembra 2020. u Savjetu ministara BiH, a tome su prethodili dani usaglašavanja o aneksu koji je postao njen dio, u čemu su učestvovali i predstavnici EU.

Tada je usaglašeno da će, između ostalog, Ministarstvo pravde BiH u roku od 30 dana Savjetu ministara dostaviti prijedlog odluke o formiranju nadzornog tijela za praćenje sprovođenja strategije.

Međutim, uslijedile su ponovo blokade s bošnjačke strane, tako da je tek krajem marta ove godine formirano Nadzorno tijelo, a Strategija ističe krajem godine.

Mahmuljin

Ako se kojim slučajem i dogodi da neko iz bošnjačkog vojnog vrha bude osuđen, a što se može tretirati i kao incident, njemu bude dopušteno da napusti zemlju. Dokaz za to je bivši komandant Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakib Mahmuljin. Naime, Apelaciono odjeljenje Suda BiH osudilo je krajem aprila 2022. godine Mahmuljina na kaznu zatvora od osam godina za zločine počinjene nad ratnim zarobljenicima i srpskim stanovništvom u Vozući i Zavidovićima 1995. godine. Nakon toga Mahmuljin je napustio BiH i otišao u Tursku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana