Sukob interesa ne prepoznaje vršioce dužnosti

Darko Momić
Sukob interesa ne prepoznaje vršioce dužnosti

Banjaluka - Vršioci dužnosti direktora imaju identične nadležnosti i ovlašćenja kao i direktori u mandatu, ali prema tumačenju Republičke komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti RS, oni nisu na udaru zakonskih odredaba o nespojivosti funkcija i sukobu interesa.

Prema riječima naših sagovornika i iz vlasti i iz opozicije, pomenuta odredba predstavlja samo jedan u nizu nedostataka postojećeg Zakona o sprečavanju sukoba interesa RS, koji je, kako kažu, zreo za promjene, odnosno za donošenje potpuno novog zakona.

Zamjenik šefa Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Srđan Mazalica kaže da zakon treba postaviti preciznije, pa ako je potrebno donijeti i potpuno novi, jer narodni poslanici treba da pokažu odgovornost prema građanima.

- Usvajanjem određenih izmjena kojima bi ograničili neka svoja prava koja im pruža postojeći zakon, poslanici bi građanima sigurno poslali pozitivnu poruku. Smatram da bi trebalo precizirati i izjednačiti odredbe u vezi sa statusom direktora i v.d. direktora i u zakon uključiti kulturne, zdravstvene i druge javne ustanove - kaže Mazalica.

On ističe da su potrebne izmjene, pa ako je neophodno i donošenje novog zakona o sukobu interesa, ali da bi on trebalo da se primjenjuje tek na naredni saziv Narodne skupštine RS.

- Ne govorim to da bih zaštitio bilo koga, već iz razloga što su se određeni poslanici kandidovali zato što prema postojećem zakonu nisu bili u sukobu interesa. Smatram da bi bilo nekorektno te ljude sada dovoditi pod udar zakona - kaže Mazalica.

Poslanik SDS-a Davor Šešić kaže da v.d. direktora ima ista prava i obaveze kao i direktor, zbog čega mu nije jasno tumačenje Komisije po kojem je njihov status kada je riječ o pitanju sukoba interesa drugačiji.

- Mora se spriječiti mogućnost zloupotreba koje pruža sadašnji zakon, jer bi se moglo desiti da na svim rukovodećim funkcijama imamo v.d. direktore - rekao je Šešić.

On je kazao da postojeći zakon ima još niz nedostataka, zbog čega bi najbolje rješenje bilo da bude donesen potpuno novi zakon, umjesto da se rade izmjene i dopune postojećeg.

Njegovo mišljenje dijeli i portparol PDP-a Anja Petrović, koja kaže da što prije treba mijenjati zakon, sa ciljem da budu spriječene evidentne zloupotrebe koje omogućavaju brojne rupe i nedostaci postojećeg zakona.

- Nije nam jasno zašto direktori javnih ustanova i fondova nisu obuhvaćeni zakonom o sprečavanju sukoba interesa, a posebno pitanje je neshvatljiv status v.d. direktora. Zato su hitno potrebne izmjene, ali znamo da sve zavisi od političke volje - kaže Petrovićeva.

Lokalni i nivo RS

Prema postojećem zakonu, lokalni funkcioneri mogu da budu na direktorskim i drugim izvršnim funkcijama u republičkim javnim preduzećima, a s druge strane, narodni poslanici i drugi funkcioneri na nivou RS mogu bez problema da upravljaju javnim preduzećima od lokalnog interesa. U oba slučaja mogu da budu u punom mandatu, a ne samo vršioci dužnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana