Sudija Blagojević podnio ostavku: Ne želim da trpim nasilje OHR-a

G.S.
Sudija Blagojević podnio ostavku: Ne želim da trpim nasilje OHR-a

BANjALUKA - Milan Blagojević, sudija Okružnog suda u Banjaluci kako je i najavio, podnio je Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH ostavku na funkciju sudije.

"Poslije najnovije protivpravne odluke visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, od 23. jula 2021. godine to nasilje ne želim više da trpim niti da budem sudija u pravosuđu u kojem se od sudova na protivpravan način zahtjeva da štiti nasilje OHR-a", napisao je Blagojević u tekstu ostavke koju je danas poslao Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH.

U daljem tekstu, Blagojević od VSTS traži da na prvoj narednoj sjednici, a u skladu sa Zakonom o VSTS-u donesu odluku i utvrde prestanak njegovog sudijskog mandata.

Inače, Blagojević je jedini sudija u Bosni i Hercegovini koji je odbio da sudi po nametnuom zakonu. On je u sporu, odnosno tužbi grada Banjaluka protiv Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove (RUGIP) odbio da primjeni Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom Bosne i Hercegovine koji je nametnuo visoki predstavnik.

Nakon toga, a i zbog tekstova koje je napisao na tu temu, dobio je otvorenu prijetnju od samog Incka koji je rekao da mora snositi sankcije, a kasnije je protiv njega pokrenuti i disciplinski postupak koji još nije okončan.

U obrazloženju te svoje presude, Blagojević je između ostalog naveo da su ovlaštenja visokog predstavnika određena Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma te da nijedna od odredaba tog sporazuma visokom predstavniku ne daje pravo da preuzme zakonodavnu vlast u BiH tj. da nameće bilo koji zakon ili drugi pravni propis. To pravo visokom predstavniku nije dato ni od strane Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, prenose Nezavisne novine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana