Sud BiH izdao naredbu za izuzimanje dokumentacije Vlade i Skupštine Srpske

GS
Sud BiH izdao naredbu za izuzimanje dokumentacije Vlade i Skupštine Srpske

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH saopštilo je da je, u skladu sa zakonom, Sudu BiH uputilo zahtjev, te je ovaj sud izdao naredbu za izuzimanje određene dokumentacije Vlade Republike Srpske, Narodne skupštine Srpske i više političkih partija, a u okviru predmeta u kojem postupa Tužilaštvo BiH.

Dodaju da se „ne radi se o pretresanju prostorija ili osoba, nego isključivo o izuzimanju predmeta u skladu sa odredbama Zakona o kaznenom postupku BiH”.

-U izvršenju naredbe postupa Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH. Više informacija ili detalja, ne možemo davati - navode iz Tužilaštva BiH.

Iz Tužilaštva BiH oglasili su se povodom informacija da SIPA-a izuzima dokumentaciju iz određenih stranaka u Republici Srpskoj, u okviru istrage u predmetu "rušenje ustavnog poretka BiH".

Pripadnici SIPA juče su boravili u prostorijama Narodne partije Srpske (NPS) Darka Banjca. Kako saznaje Srpskainfo, pripadnici SIPA su tražili stranačke dokumente kako bi utvrdili ovlaštenu osobu za predstavljanje političke partije, a što je Darko Banjac.

Osim toga, oni su tražili odluke stranačkih organa o podržavanju zaključaka s posebne sjednice Narodne skupštine, na kojoj su podržani zaključci o povlačenju nadležnosti sa BiH na Republiku Srpsku.

Tužilaštvo BiH otvorilo je istragu nakon što je Narodna skupština Republike Srpske usvojila zaključke koji se odnose na vraćanje nadležnosti sa nivoa BiH.

Nakon što su prethodnih dana saslušani Nenad Nešić (DNS) i Mirko Šarović (SDS), danas je tužiocima izjavu dao predsjednik PDP-a Branislav Borenović. Oni su saslušani u Tužilaštvu BiH u svojstvu svjedoka zbog posebne sjednice Narodne skupštine.

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović izjavio je danas Srni da je dobio poziv za saslušanje u Tužilaštvu BiH.

Kasipović je naveo da će naredne sedmice u Tužilaštvu BiH dati iskaz kao svjedok.

-U pozivu Tužilaštva BiH navedeno je da sam kao svjedok pozvan za saslušanje na osnovu Zakona o krivičnom postupku BiH u predmetu koji se u Tužilaštvu BiH vodi protiv više lica zbog sumnje da su počinili krivično djelo napad na ustavni poredak - rekao je Kasipović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana