Subotić: Karadžić ne bi svjesno potpisao naredbu o Srebrenici

Agencije
Subotić: Karadžić ne bi svjesno potpisao naredbu o Srebrenici

Hag - Svjedok odbrane Bogdan Subotić tvrdio je danas pred Haškim tribunalom da Radovan Karadžić nikada svjesno ne bi potpisao direktivu, kojom je 1995. naložio Vojsci Republike Srpske da u Srebrenici stvori "nepodnošljivu situaciju totalne nesigurnosti, bez nade za opstanak stanovništva".

Subotić, koji je u to vrijeme bio Karadžićev savjetnik, potvrdio je da je takav nalog Vojske Republike Srpske bio "protivpravan" i "sporan", ali je, istovremeno, izrazio "veliku sumnju" da je Karadžić direktivu, koju je sačinio Glavni štab Vojske, pročitao prije nego što je na nju stavio potpis.

"Ne vjerujem da bi to prihvatio da je pročitao... Smatram da predsjednik /Karadžić/ to nije pročitao", rekao je penzionisani general Subotić.

On je istakao da ne isključuje mogućnost da je stranica sa navedenom rečenicom "naknadno ubačena" u Direktivu broj sedam, koju je Karadžić uputio Vojsci Republike Srpske u martu 1995.godine.

Tužilac Tiger ispitivao je Subotića i o ubistvima muslimana na Korićanskim stijenama na Vlašiću, avgusta 1992. godine.

Subotić je, kao ministar odbrane Vojske Republike Srpske, učestvovao na sastanku u Banjaluci sa zvaničnicima tamošnje policije Stojanom Župljaninom i Simom Drljačom, na kojem su razgovarali o istrazi o tom zločinu. U pisanoj izjavi je naglasio da je policajcima i sudijama prenio Karadžićev nalog da se provede istraga i kazne počinioci.

Na tvrdnju tužioca da su Župljanin i Drljača znali ko su počinioci zločina i da ih je lako bilo identifikovati i uhapsiti, Subotić je uzvratio da su mu sagovornici rekli da su odgovorna tri policajca - od kojih je jedan kasnije osuđen, a dvojica su ubijena - i da, po odlasku sa sastanka, više u to nije ulazio.

Karadžić je, prema njegovim riječima, u to vrijeme imao "milion problema" i istragu je prepustio "institucijama".

Proces Karadžiću biće nastavljen sutra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zemljotres u BiH!
Zemljotres u BiH!
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana