Stranke već zasukale rukave za lokalne izbore

Vedrana Kulaga
Stranke već zasukale rukave za lokalne izbore

Banjaluka - Političke partije u Republici Srpskoj još analiziraju ostvarene rezultate na opštim izborima u oktobru prošle godine, a iz stranačkih centrala poručuju da će u narednom periodu pokušati da, tamo gdje je potrebno, srede stanje u svojim redovima da bi spremno dočekali iduću provjeru kod birača.

Iako od posljednjih izbora još nije prošlo ni šest mjeseci, u strankama polako pripremaju teren za lokalne izbore naredne godine, a na osnovu iskustava i rezultata iz oktobra. 

SNSD je odnio ubjedljivu pobjedu na posljednjim lokalnim izborima 2016. godine, koju je potvrdio i na posljednjim opštim izborima, a u stranci se spremaju i za novi stranački sabor koji bi trebalo da bude održan ove godine, a na kojem će biti biran predsjednik stranke i članovi Glavnog odbora. Iz najveće političke partije u Srpskoj su poručili da su već spremni za iduće lokalne izbore.

- SNSD je najjača partija, a izborne rezultate ćemo svakako analizirati i u skladu sa tim donijeti i odgovarajuće odluke - rekao je za “Glas Srpske” portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

Najturbulentnije je u SDS-u, u kojem već duže vrijeme tinja nezadovoljstvo dijela članstva radom i ponašanjem vrha stranke koji je blizak aktuelnom predsjedniku Vukoti Govedarici. Članstvo na pojedinim adresama već je ušlo u unutarstranačke izbore koji će, kako je ranije poručeno, epilog dobiti u maju na Izbornoj skupštini, na kojoj bi trebalo da budu birani novi predsjednik i rukovodstvo SDS-a.

Govedarica juče nije odgovarao na pozive, a jedan od potpredsjednika SDS-a Milovan Bjelica kaže da su ovi unutarstranački izbori ključni za tu partiju.

- Vukota Govedarica mora da ode, da nas poštedi daljeg urušavanja i da nam dopusti da se pripremamo za naredne lokalne izbore konsolidovani i u miru. Pozivam sve opštinske odbore i članove stranke da se pripreme za unutarstranačke izbore na kojima ćemo birati novog predsjednika. To je naš jedini put i način da sačuvamo stranku, te spremno i snažno dočekamo 2020. godinu i lokalne izbore - rekao je Bjelica.

Visoki funkcioner SDS-a Mirko Šarović, koji se pominje kao mogući novi predsjednik stranke, istakao je nedavno da niko nije ravnodušan na turbulencije koje se dešavaju u SDS-u, ali da očekuje da će stranka biti pobjednik na predstojećim lokalnim izborima, te da je članstvo trenutno u potrazi za onim koji će ih voditi.

Protekla godina, u jednom dijelu, nije bila dobra ni za DNS, koji predvodi Marko Pavić. Došlo je do rascjepa partije, a dio istaknutih članova, koji su isključeni iz DNS-a, osnovali su novu stranku pod nazivom DEMOS. Za predsjednika je izabran Nedeljko Čubrilović, koji je nedavno za “Glas Srpske” istakao da su za kratko vrijeme formirali veliki broj odbora.

- DEMOS je na dobrom putu. Bićemo stranka koja će raditi, prvenstveno, za Republiku Srpsku i narod. Snagu ćemo pokazati na lokalnim izborima iduće godine - poručio je Čubrilović.

Marko Pavić, koji je juče prisustvovao Izbornoj skupštini organizacije DNS-a u Banjaluci, na kojoj je Milan Radović izabran za novog predsjednika Gradskog odbora, naveo je da je DNS poslije turbulentnih vremena izašao jači, organizovaniji, čvršći i odlučniji da gradi Banjaluku i Srpsku.

- Jedan period imali smo provjetravanje redova kroz koje smo ostali bez jednog broja funkcionera, ali smo zato sačuvali članstvo i građane koji vjeruju DNS-u. To je garancija da će DNS u Banjaluci i dalje biti druga politička partija, te da će svojim kadrovima, znanjem i sposobnostima doprinositi razvoju Banjaluke i Srpske - rekao je Pavić.

U unutarstranačke izbore ove godine će i PDP, što je odlučeno krajem prošlog mjeseca na sjednici Glavnog odbora. Lider PDP-a Branislav Borenović potvrdio je da će Sabor biti 28. septembra u Banjaluci, kada će biti izabran novi Glavni odbor i rukovodstvo, te obilježeno 20 godina djelovanja stranke.

U SP-u su kazali da je Glavni odbor stranke prve izborne analize uradio još krajem prošle godine. Rezultati, kako su podsjetili, pokazuju da su s pravom zadovoljni, a naglasili su da će nastaviti sa jačanjem stranačke organizacije u susret lokalnim izborima, na kojima će građani birati nove gradonačelnike, načelnike i odbornike u lokalnim parlamentima.

Promjene

Oktobarski izbori donijeli su brojne promjene na političkoj pozornici Republike Srpske. NDP sa Draganom Čavićem na čelu odlučio je da izađe iz opozicije i prikloni se vladajućem bloku, a tim korakom su pošli i neki članovi SDS-a iz Doboja nakon što su isključeni iz stranke. Među njima su Obren Petrović i Boris Jerinić, koji je pobijedio na prijevremenim izborima u februaru za gradonačelnika Doboja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zemljotres u BiH!
Zemljotres u BiH!
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana