Stranke dame drže u drugom planu

Marijana Miljić Bjelovuk
Stranke dame drže u drugom planu

BANjALUKA - Od 64 lokalne zajednice u Republici Srpskoj na čelu svega tri, i to izrazito nerazvijene, su žene, a da li će ih biti više ili još manje na lokalu i nakon izbora u oktobru odlučiće stranke, koje već uveliko suzbijaju svoje redove i razmatraju prijedloge kandidata za predstojeću izbornu bitku, među kojima, bar za sada, nema novih imena koja bi predstavljala nježniji pol.

Na čelu Jezera je Snežana Ružičić, Novo Goražde vodi Mila Petković, dok je načelnica Istočnog Drvara Milka Ivanković. Prve dvije su kadrovi SNSD-a, dok je Ivankovićeva iz Zavičajnih socijaldemokrata. Sve tri su na čelu ovih izrazito nerazvijenih opština već dva mandata.

Izazovi

Da li će se načelnice ovih opština u Srpskoj boriti za treći mandat u oktobru odlučiće stranka čiji su kadar, ali one su, kako navode, spremne da izađu na crtu svojim protivkandidatima.

- Još ne znam da li ću se kandidovati. Razmatram neke prioritete. Izazovi sa kojima smo se suočavali u prethodnih osam godina su ogromni. To posebno dolazi do izražaja u ovim malim opštinama, koje se bore sa nizom problema. Nema sumnje da žene mogu da doprinose boljem životu u lokalnim zajednicama i samim tim treba da nas bude više na čelu opština - rekla je “Glasu” Ružičićeva.

Njena stranačka koleginica iz Novog Goražda navodi da su pripreme za predstojeće lokalne izbore počele.

- Da li ću se boriti za novi mandat o tome će odlučiti organi stranka. Svakako ću, ako budem njihov prijedlog, to i prihvatiti. Na čelu sam opštine dva mandata i kada sam izabrana za načelnicu zatekla sam jako loše stanje koje je bilo za rubriku “vjerovali ili ne” - kazala je “Glasu Srpske” načelnica Novog Goražda Mila Petković.

Navodi i da opština posljednjih godina bilježi pomake i ide naprijed uz pomoć republičkih vlasti.

- Uspjeli smo da stabilizujemo finansije, a i na teritoriji naše opštine dešavaju se pozitivne stvari. Potrebno ih je više u politici, posebno na lokalu, gdje se mogu izbrojiti na prste jedne ruke. Mislim da je to više do nas samih. Niko nam ne brani da se bavimo politikom. Većina se boji da napravi taj iskorak - rekla je Petkovićeva.

Sa njenim mišljenjem slaže se i načelnica Istočnog Drvara Milka Ivanović, koja navodi da je spremna da se bori za novi mandat, ali da konačnu riječ donosi stranka.

- Posao načelnika ili načelnice je težak. Nije lako boriti se sa nizom problema koje sa sobom nosi status izrazito nerazvijenih opština. Ženama koje rade na rukovodećim poslovima jako je teško uskladiti sve obaveze sa onim privatnim. Osim toga susrećemo se i sa raznim opstrukcijama. Ali nećemo odustati. Žene su borbene, snažne i jake i mogu izaći na crtu svojim kolegama - kazala je “Glasu” Ivankovićeva, koja se nada da će imati podršku stranke da se bori i za novi mandat na čelu te male lokalne zajednice.

Gradonačelnice nepoznanica

I analize su pokazale da su žene najlošije zastupljene na lokalnom nivou, a do sada nikada žena nije bila na čelu nekog grada u Republici Srpskoj.

Na prošlim lokalnim izborima kadar SDS-a Maja Dragojević Stojić ušla je u trku za izbor prvog čovjeka Prijedora, ali je izgubila od SNSD-ovog Dalibora Pavlovića, koji se na toj funkciji zadržao svega godinu dana, a na vanrednim izborima u tom gradu, koji su održani krajem 2021. godine, pobijedio je kadar iste stranke Slobodan Javor.

Dragojević Stojić mogla bi, po svemu sudeći, da ponovo bude kandidat za gradonačelnicu Prijedora.

- Još definitivno nije odlučeno ko će biti kandidat. Potrebno je ispoštovati sve procedure, a konačnu odluku donose organi stranke. Najveća šansa je da ja budem kandidat, jer sam trenutno najprepoznatljivija u cijeloj mojoj izbornoj jedinici i gradu Prijedoru. Ako budem prijedlog stranke, kandidaturu ću svakako prihvatiti - kazala je “Glasu Srpske” Dragojević Stojić i dodala da će, ako se tako stvari poslože, dati sve od sebe da prestave najbolji program građanima i da na kraju i dobiju njihovu naklonost i time postane prva gradonačelnice u Srpskoj.

Naglašava da su spremni da preuzmu odgovornost i da Prijedor učine boljim mjestom za život. Navodi da su se žene doskoro rijetko bavile i bilo kojom drugom naukom, a kamoli politikom i funkcijom.

- Žao mi je zbog takve slike u društvu, jer smatram da su žene sposobnije i organizovanije. I svima nama kao društvu bilo bi bolje kada bi žena bilo više na čelu opština i gradova i generalno svim drugim funkcijama koje su od značaja za našu državu. Vjerujem da će ta vremena i mišljenja biti promijenjena - zaključila je Dragojević - Stojić.

Kandidaturu za izbor prvog čovjeka najvećeg grada u Srpskoj najavila je i predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić, koja je izrazila uvjerenje da će i opozicione stranke u Banjaluci podržati njenu kandidaturu.

Drvar

Na čelu srpske povratničke opštine u FBiH je Dušica Runić, sa kojom juče nismo uspjeli da stupimo u kontakt. U maju 2022. godine bio je organizovan i opoziv za smjenu Runićeve, koja je kadar SNSD-a, ali on nije uspio, tako da je ona ostala na čelu te lokalne zajednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana