Strance ne zanima pasoš BiH

Marijana Miljić Bjelovuk
Strance ne zanima pasoš BiH

BANjALUKA - U jeku masovnog odlaska domaćeg stanovništva gotovo je neznatan broj onih koji se odluče da zatraže državljanstvo BiH o čemu svjedoči i podatak da je za deceniju pasoš ove zemlje dobilo tek nešto više od 6.000 lica.

U Ministarstvu civilnih poslova BiH kazali su “Glasu Srpske” da stranci mogu steći državljanstvo zemlje i entiteta po različitim osnovima koji su definisani zakonima BiH i entiteta.

- Zakonima je takođe propisana procedura i način vođenja postupka. Lica koja podnose zahtjev za državljanstvo moraju dostaviti sve propisane dokaze, u zavisnosti od toga po kojem osnovu podnose zahtjev za sticanje državljanstva - objasnili su u Ministarstvu civilnih poslova.

Naglasili su da je državljanstvo BiH po različitim osnovima od 2012. do 2022. godine steklo ukupno 6.641 lica. To znači da je u prosjeku godišnje pasoš BiH dobilo svega 641 osoba.

- Najveći broj lica koja su dobila državljanstvo BiH su iz Srbije i Hrvatske i to po osnovu ugovora o dvojnom državljanstvu sa pomenutim državama - naveli su u Ministarstvu civilnih poslova.  

Sa druge strane, poražavajući su podaci o odlasku domaćeg stanovništva, a prema pojedinim podacima koji su dostupni javnosti ta brojka doseže i do 200.000 lica koja su se odselila iz BiH za proteklih deset godina.  Stručnjaci smatraju da su podaci o broju stranaca koji su dobili državljanstvo BiH poražavajući.

- To je smiješno. Presmiješno. Ti podaci govore da BiH nije interesantna nikome, osim ovim ljudima iz okruženja koji imaju određene poslove i ovdje traže državljanstvo kako bi svoje poslove razvili. Jedan manji broj onih koji su dobili pasoš BiH sigurno je vezan i porodično, iz nekih privatnih razloga - naveo je ekonomista Aleksandar Ljuboja.

On naglašava da su ekonomski razlozi okidač zašto državljani drugih zemalja traže državljanstvo BiH.

- To su uglavnom vlasnici ili direktori pojedinih kompanija koji su ovdje došli da žive i rade za kompanije iz Srbije i Hrvatske. Pored toga i neke druge multinacionalne kompanije šalju radnike u BiH zbog poznavanja jezika, kulture i običaja, pa se oni prilagode i ovdje i ostanu. Na neki način dopadnu im se pojedini krajevi. Posebno je atraktivna Banjaluka za veliki broj stranaca koji dolaze ovdje da rade i na kraju odluče i da žive - naveo je Ljuboja.

Prema pojedinim izvorima, veoma mnogo ljudi sa Bliskog istoka dobilo je u prethodnim godinama dokumenta BiH, ali njih nema u zvaničnoj statistici.

- Izdata je gomila tih dokumenata njima u Sarajevu, samo njih nema u zvaničnoj statistici. To se krije, ali obavještajne službe o tome imaju podatke - navode sagovornici “Glasa Srpske”.

Hrvatska

Za deceniju i po hrvatsko državljanstvo dobilo je više od milion stranaca. Državljanstvo te zemlje dobilo je najviše građana BiH i to njih 32.846, zatim Srbije 9.972 lica, dok se na trećem mjestu nalazi Australija sa 4.405 građana te zemlje koji su dobili pasoš Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana